На Одещині почнуть вирощувати бавовну

хлопок

Цього року на Одещині планують розпочати вирощування бавовни.

Про це голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер повідомив у Telegram.

"Плануємо цього року розпочати вирощування бавовни на Одещині. Цьому сприяють ідеальні погодні умови та унікальні властивості рослини, які використовуються не лише у текстильній та агро-сферах", – написав очільник ОВА.

Він нагадав, що у Верховній Раді розглядають законопроєкти, що дозволять зареєструвати права на сорти бавовнику, в тому числі генетично модифіковані.

"Якщо зміни у законодавство будуть прийняті оперативно, то посівна кампанія може розпочатися вже в кінці квітня, і в цьому році ми матимемо перший урожай одеської бавовни", – додав Кіпер.

Читайте також: Зеленський підписав закон про легалізацію ГМО в Україні

Як повідомлялося, наприкінці березня Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №10427-1 "Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника".

Законом пропонується встановити, що на період дії воєнного стану в Україні та протягом 36 місяців з дати його припинення або скасування:

  • державна реєстрація сорту та/або державна реєстрація прав на сорт бавовника, у тому числі генетично модифікованого, на вимогу заявника здійснюється без проведення кваліфікаційної експертизи;
  • при ввезенні на митну територію України, дослідженнях, державній апробації (випробуваннях), промисловому виробництві та введенні в обіг генетично модифікованого бавовнику, а також продукції, виробленої із його застосуванням не вимагаються державна реєстрація ГМО та дозволи;
  • ведення в обіг насіння сортів бавовника та його використання дозволяється без проведення сертифікації.

Водночас Головне науково-експертне управління Верховної Ради зауважує, що автори законопроєкту не надали належного економічного обґрунтування необхідності його прийняття. Експерти також вказують на екологічні ризики, пов’язані з можливим неконтрольованим ввезення на територію України ГМО генетично модифікованого бавовнику тощо.

Автор: Михайло Орлюк