Україна призупинила рух новим морським коридором з портів Одеси (оновлено)

одесса,порт

Україна призупинила рух суден новим коридором з портів Одеси через загрозу з боку російських військових літаків .

Попередньо заборона діє 26 жовтня, але не виключено що вона буде продовжена, повідомила консалтингова компанія Barva Invest.

"Увечері 25 жовтня АМПУ оприлюднила повідомлення про те, що рух суден до та з коридору буде призупинено з 26 жовтня 2023 року. Таке призупинення де факто вже діяло протягом останніх двох днів через рішення військових, які посилалися на "вибухову загрозу", що виникла внаслідок збільшення активності російської авіації", – зазначається у повідомленні.

Раніше речниця Об’єднаного координаційного центру Південного оперативного командування Наталія Гуменюк повідомила, що російська тактична авіація демонструє підвищену активність поблизу морського торговельного шляху над Чорним морем.

Джерела видання Latifundist у Міністерстві інфраструктури підтверджували, що плани руху суден не погоджують військові.

"Процес виглядає так: кожного дня робиться план руху суден на наступну добу. Далі ми його погоджуємо з військовими. І тільки після погодження з ними, він втілюється. Ситуація така, що вчора рух не погодили, сьогодні теж. Причин вони не пояснюють", – пояснив співрозмовник видання.

Власник одного з терміналів в порту Великої Одеси також повідомив, що військові це пояснюють "вибуховою загрозою" після активізації російської авіації.

Як повідомлялося, напередодні Українська зернова асоціація (УЗС) повідомила про численні скарги від учасників ринку зерна про необґрунтовану затримку завантажених зерном суден для експорту в портах Великої Одеси, унаслідок чого аграрії та держбюджет несуть великі збитки. За оцінкою УЗА, кожен день затримки завантажених зерном суден в портах призводить до збитків на рівні $1-1,5 на тонні продукції на день.

Читайте також: Експорт українських товарів новим морським коридором сягнув 1,5 мільйона тонн, – Кубраков

Нагадаймо, у липні Росія вийшла з Чорноморської зернової ініціативи і заявила, що розглядатиме будь-яке цивільне судно, яке залишатиме порти України як військову ціль. Після цього Росія почала масовані атаки на українські порти на Дунаї, завдаючи ударів "шахедами" по зерносховищам та перевантажувальним комплексам.

Своює чергою Україна встановила свій тимчасовий маршрут із портів Великої Одеси. З 16 вересня тимчасовим коридором до українських чорноморських портів зайшли 32 судна загальною місткістю близько 1,4 млн тонн. Загальна місткість цих суден приблизно відповідає обсягу аграрної продукції, відвантаженої на експорт у перший місяць роботи "Чорноморської зернової ініціативи" після її запуску влітку минулого року за підтримки Туреччини і ООН. Втім, це лише третина обсягів, які вивозилися з українських портів у ті місяці, коли він працював найбільш ефективно.

Спочатку судновласники побоювалися використовувати новий маршрут, оскільки Росія погрожувала розглядати будь-які кораблі, які пливуть до України, як потенційні цілі. Тим не менш, хоча кількість суден зростає, безпекові ризики залишаються незмінними.

У жовтні російський президент Владімір Путін під час візиту до Китаю заявив, що російські літаки, оснащені ракетами "Кінжал", патрулюватимуть нейтральну зону над Чорним морем, не уточнивши їх мети.

Автор: Михайло Орлюк