Міноборони не може повністю забезпечити ЗСУ усім необхідним під час війни,

забезпечення,речове
Фото: АрміяInform

Повністю забезпечити Збройні сили України усім необхідним за кошти держави неможливо, доки триває російське вторгнення, оскільки потреби Сил безпеки та оборони у зброї та тиловому забезпеченні регулярно оновлюються.

Про це керівник Департаменту політики закупівель Міністерства оборони Гліб Канєвський заявив у інтерв’ю Інтерфакс-Україна, відповідаючи на запитання, чи забезпечені ЗСУ всім необхідним від Міноборони.

"Ми не можемо так сказати, поки триває повномасштабне вторгнення. Чому? Тому що потреби Збройних сил України, і у зброї, і в тиловому забезпеченні регулярно оновлюються", – сказав Канєвський.

Він пояснив, що через те, що змінюються потреби ЗСУ, важко будувати плани закупівель.

"Чим відрізняється планування до війни й під час війни? До війни плани закупівель, навіть і на три роки намагалися розробляти. Зараз закупівельна система Міноборони працює в зовсім інших умовах. Для вашого розуміння, на початку року була запланована до кінця року одна кількість бронежилетів і шоломів, а станом на зараз вже інша цифра", – сказав керівник департаменту Міноборони.

Водночас він запевнив, що Міноборони постійно працює над забезпеченням потреб ЗСУ, намагаючись адаптуватися до змін.

"Тому, власне, нам і знадобилися дві агенції. Тобто ми створили адаптивну архітектуру закупівель, про що я казав на початку розмови, яка може швидко реагувати на постійні потреби і запити зі сторони Збройних сил України. Як у зброї, так і в тилових закупівлях", – зазначив керівник департаменту.

У якості прикладу Канєвський навів закупівлі харчування для ЗСУ. За його словами, це питання "складне, адже роками в цій сфері були гравці з усіма контактами".

"Тому Міністерство та "Державний оператор тилу" запровадили електронну систему приймання актів, яка називається DOTChain. Тепер військові частини, коли отримують харчування, акти надсилають в електронній формі. ДОТ отримує їх в електронній формі, погоджує, і це все фіксується в електронній системі. Тобто унеможливлюється маніпулювання, махінації з паперами", – вважає посадовець.

Читайте також: Міноборони запустило платформу для постачальників майна для ЗСУ (оновлено)

Як повідомлялося, на початку червня держпідприємство "Державний оператор тилу" Міноборони уклало 20 угод на харчування військових ЗСУ у другому півріччі цього року на загальну суму 17,3 млрд₴ При цьому серед підрядників переважно опинилися компанії, пов’язані зі "старими" постачальниками харчів для Міноборони.

При цьому вже у липні "Державний оператор тилу" вимушено змінив постачальника продуктів для українських військових у Донецькій області, оскільки підрядник не виконав своїх зобов’язань. Нову угоду вартістю понад 2 млрд грн уклали з ТОВ "Трейд Граніт Інвест", на яку військові вже скаржилися на початку року.

Автор: Михайло Орлюк