ЄС планує зробити ЗСУ частиною своїх військових можливостей, – Фон дер Ляйєн

Picture

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн закликала розглядати оборонний потенціал України як оборонний потенціал Євросоюзу і таким чином сприймати військово-промисловий комплекс країни. Це призведе до інтеграції України до оборонних програм ЄС, заявила фон дер Ляйєн під час виступу в Європарламенті.

"Це перший крок, який має призвести до інтеграції України до деяких наших оборонних програм за згодою Європейського парламенту та Ради — у разі потреби. Це не лише допомогло б нам задовольнити потреби України, а й сприяло б зближенню та спільному плануванню нашими збройними силами та оборонною промисловістю", – заявила фон дер Ляйєн.

За словами глави Єврокомісії, Україна в майбутньому обов’язково стане членом ЄС, тож європейським державам та структурам вже зараз необхідно активно інтегрувати її у всі процеси.

Урсула фон дер Ляйєн закликала всі країни, що входять до ЄС, брати участь у підготовці українських військових, а також передавати Києву зброю. Також вона вважає за необхідне прискорити виробництво снарядів у Європі для потреб ЗСУ та якнайшвидше почати постачати боєприпаси для української армії.

BAGNET нагадує, 19 січня агентство Bloomberg повідомляло, що країни ЄС обговорюють створення нового фонду військової допомоги Україні, щоб удосконалити колишній механізм. Європейська служба зовнішніх зв’язків на зустрічі запропонувала спрямувати на створення нового фонду 5 млрд євро на річний бюджет. Це питання обговорять на зустрічі глав МЗС 19 лютого.

1 лютого Єврорада затвердила програму бюджетної допомоги Україні на 50 млрд євро у 2024-2027 роках. ЄС переглядатиме і затверджуватиме суму щороку, при цьому виключається можливість накладання вето щодо пакета допомоги.

Підготував: Сергій Дага