Росіян попередили про проблеми з постачанням бананів

банан

Еквадорські постачальники попередили російських імпортерів про можливі збої у постачанні бананів через заворушення в Еквадорі.

Про це заявила голова російської Асоціації імпортерів плодоовочевої продукції Ірина Норіна, передає місцеве інформагентство РБК.

За її словами, партнери попередили російські компанії, що ситуація в Еквадорі викликала паніку, яка призвела до тимчасового закриття портів, скасування видачі контейнерів більшістю агентств, зриву доставки картону та заготівлі бананів виробниками.

Вона додала, що постачальники не зможуть відвантажити заплановані цього тижня обсяги бананів, надалі відновлення експорту залежатиме від стабілізації ситуації.

Своєю чергою виконавчий директор Асоціації маркетингу та експорту бананів Еквадору (Acorbanec) Річард Салазар запевнив, що експорт бананів не зупинявся.

Водночас на сайті Acorbanec зазначається, що сільськогосподарські асоціації Еквадоур підтримують заходи уряду для відновлення безпеки в країні, проте банановий кластер Еквадору закликає уряд залучити збройні сили країни для забезпечення стабільної та безпечної роботи галузі.

Зауважимо, що Україна також імпортує дві третини бананів з Еквадору. За даними Державної митної служби, Україна у 2023 році імпортувала бананів на $126,3 млн, що на третину більше, ніж у попередньому році. У тому числі з Еквадору бананів завезли на $80,5 млн.

Читайте також: Ціни на банани у Росії зростають рекордними темпами за два десятиріччя правління Путіна

Нагадаймо, 8 січня стало відомо, що лідер найбільшого в Еквадорі злочинного угруповання "Лос-Чонерос" на прізвисько Фіто втік із в’язниці. Після цього у кількох пенітенціарних установах спалахнули бунти. 9 січня озброєні злочинці в Еквадорі увірвалися до будівлі телекомпанії TC Television у Гуаякілі. Вони утримували журналістів у заручниках, але згодом зловмисників вдалося затримати.

Президент Еквадору Даніель Нобоа оголосив у країні режим "внутрішнього збройного конфлікту". В еквадорському Гуаякілі в ході заворушень загинули вісім людей.

Автор: Михайло Орлюк