У Росії заарештували активи українського виробника горілки "Хортиця"

горілка

Районний суд Курська (Росія) заарештував колишні російські активи холдингу Global Spirits, який до розв’язаної Росією війни проти України виробляв популярні в країні горілчані бренди "Хортиця", "Мороша" та "Первак".

Це випливає із бази даних Федеральної служби судових приставів, передає The Moscow Times.

Зокрема, суд наклав арешт на Феодосійський завод коньяків і вин, "Кримський винний будинок" (в окупованому Росією українському Криму), лікеро-горілчані заводи "Русский север" у Вологді та "Родник и К" у підмосковних Митищах, а також на дистриб’юторів "Традиции успеха", "Стандарт качества" та "Новый уровень".

Як стягувач у справі виступає Генпрокуратура РФ. До цього проти засновника Global Spirits Євгена Черняка в Росії було порушено кримінальну справу щодо фінансування тероризму (ч. 1.1 ст. 205.1 КК РФ).

За версією слідства, Черняк та інші особи перерахували Збройним Силам України понад 500 млн руб., а також закупили товари для ведення бойових дій більш ніж на 90 млн руб. МВС Росії оголосило Черняка у розшук, а Росфінмоніторинг включив його до реєстру осіб, причетних до тероризму та екстремізму.

Кримінальна справа стосовно Черняка з’явилася внаслідок іншого розслідування – про хабар, який, за даними слідства, дав підприємець Александр Беспалов, який 2022 року купив у Черняка російські заводи.

Мінфін Росії почав готувати передачу активів Global Spirits до тимчасового управління Росмайна наприкінці минулого року. Зазначалося, що передача активів пов’язана зі справою про фінансування ЗСУ, порушеною проти Черняка.

Вартість російських активів Global Spirits складає не менше 15 млрд руб.

У квітні 2022 року активи Global Spirits змінили власника. При цьому джерела на алкогольному ринку вважали, що угода має формальний характер, а активи залишаться під контролем Черняка. Сам український бізнесмен заперечував, що має якісь підприємства в Росії.

Раніше Global Spirits повідомляла, що після лютого 2022 року холдинг відкликав ліцензію на виробництво алкогольної продукції на російському та білоруському ринках. Використання брендів холдингу на території Росії компанія вважає неправомірним та заперечувала його в суді Кіпру.

До холдингу Global Spirits, яким володіє Євген Черняк, входять, зокрема, бренди горілки "Хортиця", "Мороша" та "Первак". У Росії їх випускали на заводах "Русский Север" та "Источник", але у 2022 році ці активи були виведені з-під бренду Global Spirits.

До війни "Хортиця" й "Мороша" були найпопулярнішими горілчаними брендами в Росії.

СБУ проти Черняка

Наприкінці минулого року Служба безпеки України повідомила власнику одного з найбільших алкогольних холдингів України Євгенію Черняку про підозру у фінансуванні збройної агресії РФ.

Підозру Черняку та ще шести топменеджерам його компаній складено за ч. 2 ст. 28, ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

За даними слідства, незважаючи на повномасштабне вторгнення, його компанії продовжили вести бізнес із країною-агресором.

"Встановлено, що протягом 2022 року лише у вигляді сплати податків і зборів підпорядковані йому підприємства перерахували до бюджету РФ близько 6 млрд у гривневому еквіваленті", – йшлося в повідомленні.

За даними СБУ, підприємства Черняка, розташовані на території чотирьох країн Центральної Азії та Південного Кавказу, продовжували закуповувати в Росії промислові обсяги спирту та іншу супутню продукцію.

Детальніше про справу читайте в матеріалі БізнесЦензор "Чи націоналізують активи виробника горілки "Хортиця" Черняка?".

Автор: Галина Ялівець