Ірландський суд може визнати крадіжку 37 літаків російськими авіакомпаніями,

самолет,авиасообщение

Високий суд Ірландії після 20 грудня може визнати 37 літаків російських авіакомпаній викраденими та вимагати заарештувати їх.

Про це повідомляє російське видання "Известия" із посиланням на джерела в авіаційній галузі та профільному міністерстві, передає LIGA.net.

Зокрема, йдеться про літаки, які в різні роки придбала європейська "дочка" Державної транспортної лізингової компанії GTLK Europe. Після введення проти неї санкцій навесні 2023 року організація потрапила під процедуру ліквідації, а всі повноваження щодо управління її майном перейшли до зовнішніх керівників. Ліквідатори збираються розпродати майно компанії, щоб розрахуватися з кредиторами.

Для вилучення у компанії 37 літаків зовнішні керівники ініціювали судовий процес в ірландському суді: вони хочуть домогтися визнання недійсності договорів іпотеки, на підставі яких літаки були прийняті у власність лізингової компанії, а також відсутність права власності організації на них.

У випадку визнання Високим судом Ірландії претензій позивачів, літаки затримуватимуть в аеропортах у всьому світі як викрадені.

На сьогодні доступний для польотів за кордон парк іноземних повітряних суден російських авіакомпаній налічує 250 літаків, говорять російські аналітики. У разі ухвалення ірландським судом рішення на користь Державної транспортної лізингової компанії, може скоротитися на 15%.

"Аерофлот" уже скасував зимову програму польотів у Дубай із Москви, Казані, Єкатеринбурга та Новосибірська через ризик арешту лайнерів, зазначило джерело видання в уряді РФ.

Російські авіакомпанії вкрали понад 400 пасажирських літаків та відмовляються їх повертати лізинговим компаніям. Окрім цього, вони прихопили собі низку авіазапчастин, які орендували у західних компаній. Росія конфіскувала їх у відповідь на санкції через війну в Україні.

Через це лізингові компанії вирішили подати $10 млрд у вигляді страхових претензій.

Після вторгнення Росії в Україну країни Заходу запровадили санкції, які, зокрема, торкнулися і російського транспортного сектору. Вони передбачають заборону на продаж Росії повітряних суден і запчастин до них. Після цього російські перевізники стикнулися з відмовою у співпраці Airbus і Boeing, виробників моторів і складників.

Автор: Галина Ялівець