Скасування мит ЄС допомогло українським металургам вистояти під час війни,

Керівник з міжнародних зв’язків

Скасування Євросоюзом торгівельних обмежень щодо української продукції ГМК після початку повномасштабного російського вторгнення відкрило європейський ринок для українських металургійних компаній , допомогло зберегти обсяги продажу продукції, забезпечити стабільність та працездатність українських підприємств.

Про це керівник з міжнародних зв’язків "Метінвесту" Андрій Криль розповів під час Ukraine’s Future Summit, повідомляє пресслужба компанії.

"Я хотів би подякувати Комісії та Європейському Союзу за скасування заходів торговельного захисту, які діяли на момент російського вторгнення. І тут я висловлююся від імені всіх українських виробників сталі: після того, як ці заходи були скасовані, для нас відкрився європейський ринок, і це допомогло забезпечити стабільність та працездатність наших підприємств", – заявив топменеджер.

Криль нагадав, що український сектор ГМК чи не найбільше постраждав від війни, адже щонайменше половина українських металургійних потужностей втрачена. Для нарощення обсягів виробництва підприємствам так само потрібна європейська підтримка – зокрема, у питаннях санкцій щодо російської металургійної сировини, яку на ринку ЄС можуть замістити українські виробники.

"Кожна тонна продукції, яку ми можемо продати до ЄС, забезпечує робочі місця та зайнятість на стратегічно важливих підприємствах. Однак ми вбачаємо певні виклики у майбутньому, оскільки на ринку ЄС все ще присутня певна кількість російської продукції, і ми вважаємо, що це неправильно. Її необхідно усунути", – додав керівник з міжнародних зв’язків "Метінвесту".

Водночас він зауважив, що новою перешкодою для роботи на європейському ринку для українських компаній стане вуглецеве мито (CBAM), яке запрацює у повному обсязі через 18 місяців. Він висловив сподівання, що завдяки діалогу між українським урядом та Єврокомісією, ці перешкоди можуть бути подолані, а торговельні потоки залишаться безперебійними.

Читайте також: У "Метінвесті" Ахметова назвали три найгостріші проблеми для українського експорту

На його думку, наразі український та європейський металургійні сектори стикаються з однаковими викликами – декарбонізацією, виробництвом "зеленої" сталі та зміною способу організації всієї галузі. Водночас, об’єднання зусиль України та ЄС буде потужним, адже Україна може декарбонізувати європейську металургійну промисловість, оскільки має найбільші запаси залізної руди в Європі, і ця руда, завдяки своїм якостям, може використовуватись для вироблення "зеленої" сталі.

Автор: Михайло Орлюк