Українська розвідка отримала закриті документи "Росавіації". Небезпека польотів в РФ зросла втричі

росавіація

Кіберфахівці Головного управління розвідки Міноборони України отримали доступ до закритих службових документів структурного підрозділу Міністерства транспорту РФ – Федерального агентства повітряного транспорту, або " Росавіації ".

Про це повідомила пресслужба розвідників.

"Росавіація", зокрема відповідає за безпеку польотів та фіксує всі надзвичайні випадки під час використання російської авіації.

"Серед отриманих внаслідок зламу та проникнення у ворожі інформаційні системи даних – перелік щодобових звітів "Росавіації" у масштабах всієї РФ за понад півторарічний період. Їхній аналіз свідчить – сфера цивільної авіації терористичної Росії перебуває на межі колапсу", – йдеться у повідомленні.

Так, розвідка з’ясувала, що:

1. Упродовж січня 2023 року в цивільній авіації Росії було зафіксовано 185 авіапригод. Близько третини кваліфіковано як інциденти різного рівня небезпеки. Лідером тут став російський ближньомагістральний літак "сухой superjet" – 34 проблемні випадки.

2. За перших 9 місяців 2023 року у РФ задокументували 150 випадків технічних несправностей літаків. За аналогічний період минулого року зафіксовано 50 таких інцидентів. Отже, зростання небезпеки польотів в Росії зросло втричі.

3. Найбільш проблемними місцями російської авіації залишаються двигуни та шасі, а також інші важливі елементи: гідросистеми, закрилки та програмне забезпечення.

4. Росія має серйозні труднощі з обслуговуванням бортів із великим нальотом. Через брак потужностей та спеціалістів у Москві намагаються переорієнтувати обслуговування літаків на Іран, де відповідні роботи здійснюють "кустарно" – без відповідної сертифікації.

5. Станом на березень 2022 року, росіяни мали близько 820 цивільних бортів іноземного виробництва. І якщо на той час лише до 10% із них пройшли через несертифікований ремонт із застосуванням неавтентичних запчастин, то нині через такий "сервіс" прогнали вже майже 70% авіапарку.

6. Гострий дефіцит запчастин призвів до так званого "авіаканібалізму", коли одні літаки розбирають для ремонту інших. Згідно з оцінкою наявних даних до середини 2023 року в РФ пустили на "донорство" понад 35% повітряних суден.

7. Більшість радянських літаків Ан-2, станом на зараз, не можуть відірватись від землі, оскільки двигуни до них вироблялись у Польщі, але через санкції їхнє постачання припинене.

8. Лише впродовж січня 2023 року серед 220 суден Airbus, що є в Росії, зафіксовано 19 різних відмов. Зокрема, у дев’яти літаках, які використовує "Аерофлот", зафіксовано 17 випадків задимлення.

9. Із 230 літаків Boeing, які використовуються в Росії, зафіксовано 33 технічні відмови тих чи інших систем літака.

10. Не витримав умов російської експлуатації кожен сьомий бразильський "Embraer", а їх в РФ налічується 21.

Як наголошують українські розвідники, аналіз характеру авіаційних інцидентів з отриманих документів вказує, що низка відмов, особливо пов’язаних з двигунами, шасі і механізацією крил, має системний характер.

Усе це є прямим наслідком запровадження антиросійських санкцій, із яких найболючішими виявилися: заборона на постачання повітряних суден і запчастин до них; повна відмова в технічному обслуговуванні і наданні послуг; відмова в оновленні програмного забезпечення; затримання російських повітряних суден за кордоном; обмеження доступу до метеорологічної інформації для аеронавігації.

Автор: Юлiя Недашківська