Росія почне використовувати штучний інтелект для цензури в інтернеті

цензура

Російське цензурне відомство Роскомнагляд почне використовувати технології штучного інтелекту для ведення заблокованих у Росії сайтів.

Про це свідчить нова версія паспорта програми цифрової трансформації Роскомнагляду на 2024 рік, пише російський "Коммерсант".

Про такі плани російського цензурного відомства йдеться в описі робіт щодо єдиної інформаційної системи Роскомнагляду (ЄІС) та інформаційної системи моніторингу інтернет-ресурсів (ІС МІР), яка призначена для відстеження текстів із забороненою у Росії інформацією, їх класифікації за характером (нейтральна, негативна чи позитивна думка автора) та пошуку передруків.

Згідно з текстом документа, минулого року Роскомнагляду потрібно три години, щоб виявити незаконний контент в інтернеті з моменту публікації. Цього року планується зменшити цей час до двох годин, а до кінця 2026 року – до однієї.

Крім цього, російське відомство планує підвищити ефективність роботи: зокрема, знизити показник помилково виявлених ознак порушення цензури у ЗМІ з 20% у 2023 році до 10% у 2026 році.

Читайте також: Росія готується запровадити цензуру для перегляду відео на YouTube, – ЗМІ

За словами менеджера продуктів Innostage Євгена Суркова, використання штучного інтелекту дозволить зменшити залучення людських ресурсів для обслуговування систем цензури у РФ. Крім цього, застосування таких технологій дасть змогу виявляти складні контекстуальні зв’язки між текстовими фрагментами, "приховані закономірності та асоціації", вважає менеджер продукту Just AI Олексій Борщов.

У січні Роскомнагляд повідомив, що за підсумками 2023 року заблокував або видалив понад 670 тисяч заборонених у РФ матеріалів, що на 1% більше, ніж роком раніше. Також російський інтернет-цензор обмежив доступ до 558 000 сторінок та сайтів на вимогу Генпрокуратури РФ або за рішенням суду.

Автор: Михайло Орлюк