З Парижа з любов’ю. Франція нарощує допомогу Україні

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак (праворуч) під час візиту на британську військову базу <i>Lulworth Camp</i>, де військовослужбовці ЗСУ навчаються користуватися танком <i>Challenger 2</i>, 8 лютого 2023 року.

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак (праворуч) під час візиту на британську військову базу Lulworth Camp, де військовослужбовці ЗСУ навчаються користуватися танком Challenger 2, 8 лютого 2023 року.

Справді серйозні суми: Лондон станом на осінь 2023 року надав допомоги на 12 млрд, Берлін — на 20 млрд.

І на 2024 рік усе має досить непоганий вигляд: Німеччина зобов’язалася поставити озброєння, техніки й амуніції на 7,6 млрд євро, Лондон — на 2,5 млрд фунтів, плюс різні фонди, включаючи гроші приватників.

У відсотках ВВП, як і раніше, лідирують країни Балтії (понад 1% ВВП) і Польща (0,7%), які найдужче відчувають сильну загрозу від російського імперіалізму.

Якщо врахувати, що роками США вимагали від союзників по Альянсу наростити витрати на оборону до 2% ВВП, то це справді великі кошти.

Франція надала Україні допомоги на 8 млрд доларів, проте для неї це лише 0,05% ВВП. Порівняймо: для Німеччини цей показник склав 0,27% ВВП і зростає.

Чи справді Захід зменшує рівень допомоги, щоб змусити нас до переговорів?

Система ППО <i>SAMP-T</i>

Система ППО SAMP-T

Безперечно, французи теж передали критичні для нашої оборони засоби: батарею SAMP/T (один з чотирьох комплексів протиракетної оборони в Києва), радари, засоби РЕБ — Thales виробляє гарну електроніку.

Але Франція має досить серйозний арсенал, досить великі запаси й потужну промисловість, нам, безсумнівно, хотілося б більше з огляду на потреби.

І, мабуть, це дуже скоро зміниться. Причин достатньо.

Президент Франції закликав Європу «організуватися», якщо США перестануть підтримувати Україну

Тут і споконвічна конкуренція з Великою Британією, яка, вийшовши з ЄС, формує свою коаліцію, із сильним історичним впливом на північні країни та Польщу (допомога Норвегії у Другій світовій та оборонний договір з Варшавою).

Британія вказала у своїй оборонній доктрині дії на схід від Суеца — Франція підписує договір з Австралією про спільне використання баз у регіоні. Саме так це працює навіть у 21 сторіччі.

Тут і заяви Шольца, що необхідно дужче допомагати Києву (може, опозиція потім кусатиме за те, що Берлін докладає більше зусиль).

Франція і Німеччина звинувачують одна одну у недостатній кількості поставок зброї для України, Bloomberg

Гаубиця <i>Сaesar</i> на службі ЗСУ.

Гаубиця Сaesar на службі ЗСУ.

І те, що ПВК РФ діють у регіонах Африки, які історично перебувають в орбіті інтересів Франції.

І те, що французька промисловість набирає обертів і також хоче смачних замовлень (Бельгія, Литва й Данія вже замовляють більше САУ Caesar Mk II). Тим паче, попереду маячить велике замовлення для армії Франції — на 350 млн євро. 109 установок Caesar Mk II. А це означає надлишки з наявності, що підуть на вторинний ринок.

За останній місяць оголошено поглиблення «артилерійської коаліції» від Парижа — 78 Caesar і 3000 снарядів до них щомісяця.

Caesar за рахунок подвоєння виробництва (є плани потроїти його), використання трьох різних шасі й запасів сертифікованих до них високоточних снарядів можуть швидко наситити Сили оборони артилерією.

Також Париж заявив, що постачить 40 крилатих ракет SCALP — їх активно застосовували в боях у Лівії та Іраку. В Україні засоби доставки теж показали себе чудово: знищили командний пункт РФ разом з генералом, важко пошкодили підводний човен у доці, вибили не одне розташування в Луганську й Бердянську, розібрали на молекули великий десантний корабель.

Російський ВДК «Новочеркаськ» після роботи Повітряних сил ЗСУ

Російський ВДК «Новочеркаськ» після роботи Повітряних сил ЗСУ

Полювання на «Ропуху»

Їх масово застосовували по Керчі, Феодосії, Севастополю, Бельбеку — весь Крим у зоні їхньої роботи. Разом з британськими Storm Shadow — це кілька десятків пусків — можливість вибивати батареї ППО, склади, пункти управління аеродромів, судна, довга рука для українських ВПС.

Під час останнього удару по Бельбеку вражені РЛС. Ціллю були не літаки, а радіотехнічні війська й управління — ми осліплюємо противника, позбавляємо їх управління польотами над північчю Криму та знищуємо батареї ППО, прикриття їхніх «очей».

Керовані бомби AASM Hammer — це «кіт», який одягають на звичайний чавун, що перетворює його на високоточний. За рахунок двигуна ці французькі вироби набагато дорожчі, але й летять значно далі за однокласників.

Із середньої та великої висоти можна пускати 250 кг бомбу до 50–70 км, а це поза зоною дії більшості пускових ППО ближнього та середнього радіусу.

Керовані бомби <i>AASM Hammer</i>

Керовані бомби AASM Hammer

Далекі ж пускові ППО в момент прольоту простіше забити перешкодами, обстріляти HARM проти РЛС і не дати навести ракету променем.

Крім супутника й інерційної системи, є вироби, що коригуються променем лазера — ідеально по рухомих цілях чи розмотувати колони, які розгортаються в бойові порядки.

Їх замовили понад 2500, тому кілька сотень, які пообіцяв Париж — це цілком піднімні цифри. 50 штук на місяць — 600 на рік.

Як підтримка на полі бою, ізоляції, прориву кількох опорників у секторі, можливості вдарити по мостах і шляхопроводах.

Франція передала дві додаткові установки LRU (M270) — вогневий взвод. У Парижа їх три десятки немодернізованих, тож, можливо, не останні. Причому там модернізація прошивки та ПЗ, плюс капітальний ремонт і бронювання.

Реактивна установка <i>LRU</i> (модернізований варіант <i>M270</i>) українських військових. Грудень 2022.

Реактивна установка LRU (модернізований варіант M270) українських військових. Грудень 2022.

Коаліція артилерії. Стратегічна перевага за рахунок ЄС

Ці реактивні системи були спроєктовані саме для такої війни — з великою кількістю слабко захищеної техніки, у якої позаду хвіст із неброньованих машин. Дванадцять 227 мм ракет або два ОТРК малої балістики, відмінно січуть тили й залишають наступальні частини без постачання навіть некерованими снарядами.

А з високоточними ракетами це чудовий засіб контрбатарейної боротьби, пігулка від машин РЕБ та вузлів зв’язку в тактичному тилу.

Французькі артилерія, РЛС, високоточні бомби далекого радіусу з двигунами, реактивна артилерія, крилаті ракети — усе те, що як повітря потрібне Силам оборони. Важка сучасна зброя, яка надає нам технічну перевагу, — саме те, що потрібно у війні проти Росії.