Медведчук у Росії заробляє на нафтових родовищах у Сибіру, московській нерухомості та донецькій металургії,

медведчук,марченко

Підозрюваний у державній зраді екснардеп та кум Путіна Віктор Медведчук, який перебуває у Росії, має щонайменше три джерела доходу: нафтові родовища в Сибіру, нерухомість і земельні ділянки у Москві та донецька металургія.

Про це повідомляє проєкт розслідувань "Система", створений телеканалом "Настоящее время" та російською службою Радіо Свобода, передає Forbes.

Згідно із розслідуванням, інтереси Медведчука простежуються у московській нерухомості, донецькій металургії та сибірській нафті.

Журналісти зазначають, що кума Путіна захищає Генпрокуратура РФ, а заробляти допомагають структури, повʼязані з впливовим главою "Роснефти" та давнім знайомим Путіна Ігорем Сєчіним.

За даними журналістів, восени 2023 року відбувалося силове захоплення нафтової компанії "Дулісьма" в Іркутській області. Роком раніше, у грудні 2022-го приблизно за такою ж схемою захопили нафтову компанію "Каюм Нафта" в Ханти-Мансійському автономному окрузі.

Обидві компанії входять до групи "Русь-Ойл", яка належала бізнесменові Олексію Хотіну. Їхнє захоплення журналісти повʼязують із Віктором Медведчуком.

Родовища "Каюма" та "Дулісьми" розташовані в Сибіру. Одним з доказів причетності Медведчука до рейдерства журналісти називають той факт, що за день до захоплення "Каюм Нафта" поміняла оператора свого родовища. Ним стала компанія "Інноваційні нафтогазові технології" (ІНГТ), вона звʼязана з Медведчуком через кількох людей, включаючи дружину Оксану Марченко.

Медведчук у Росії заробляє на нафтових родовищах у Сибіру, московській нерухомості та донецькій металургії, – розслідування 01

Ще одним джерелом доходів Медведчука "Система" називає донецьку металургію. Незадовго до початку повномасштабної війни контроль над експортом вугілля в регіоні перейшов від українського Сергія Курченка до компанії "Донське вугілля", українські журналісти повʼязували її з Медведчуком через мережу юросіб.

Крім того, у регіоні зʼявився новий постачальник логістичних послуг – компанія "Флоранс". Вона почала возити вугілля, кокс, чавун і сталь. Ця компанія, як стверджують журналісти "Системи", повʼязана з наближеним до Медведчука юристом Олександром Баримовим. У жовтні 2023 року той самий Баримов став співвласником компанії "Індустріальні інновації". Фірма з такою самою назвою керує Дніпрорудненським залізорудним комбінатом у Запорізькій області, одним із найбільших виробників залізняку в регіоні.

Читайте також: Російський бізнес Медведчука поповнився двома мережами АЗС, – розслідування

Також "Система" зазначає, що у Медведчука є звʼязки з гендиректором компанії "Південний гірничо-металургійний комплекс" (ПДГМК) Євгеном Юрченком, під контроль якого у 2021 році перейшли найбільші металургійні заводи у так званих "ЛДНР".

З усього цього журналісти "Системи" роблять висновок, що Медведчук став "новим бенефіціаром економіки Донбасу", витіснивши з регіону колишнього президента-втікача Віктора Януковича.

Також за даними "Системи", Медведчук і його родина володіють нерухомістю і дорогою землею у Москві. На початку 2021 року повʼязана з Медведчуком компанія купила за 500 млн рублів площі в одному з найдорожчих хмарочосів "Москва-Сіті", а дружина Медведчука Оксана Марченко стала власницею пʼяти гектарів землі на Лужнецькій набережній та чотирьох гектарів землі поряд із колишнім заводом ЗІЛ.

Медведчук у Росії заробляє на нафтових родовищах у Сибіру, московській нерухомості та донецькій металургії, – розслідування 02

Медведчука затримали 12 квітня 2022 року після того, як він утік з-під домашнього арешту на початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого. У 2021 році спецслужба оголосила кілька підозр Медведчуку. Він підозрюється у вчиненні державної зради, сприянні діяльності терористичної організації та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

21 вересня 2022 року в межах обміну з Росією вдалося звільнити 215 українських військових, серед них і 10 іноземців. Москві натомість віддали Віктора Медведчука і 55 російських окупантів.

Автор: Юлiя Недашківська