Домашній інтернет у Росії порожчає на 15% через санкції

інтернет

Тарифи на домашній інтернет та інші послуги фіксованого зв’язку в Росії можуть зрости на 10-15% у 2024 році.

Про це свідчить опитування топменеджерів місцевих телекомунікаційних компаній, проведене агентством TelecomDaily, передає The Moscow Times із посиланням на "Известия".

Зокрема, про подальше підвищення попередили 82% респондентів. Майже половина з них (понад 43%) прогнозують зростання на 10-15%, близько 13% говорять про підвищення на 16% та вище. Водночас чверть опитаних вважає, що темпи зростання будуть нижчими – 3-9%.

Ще у 18% компаніях вважають, що тарифи не зміняться. Водночас, ніхто з учасників опитування не заявив про можливе зниження тарифів.

Однією з причин підвищення цін на зв’язок є зростання витрат, на яке поскаржилися 77% керівників провайдерів. Головна проблема – подорожчання обладнання через санкції та вихід західних вендорів з російського ринку. Також топменеджери компаній наголосили на загальному погіршенні ситуації в економіці.

Також на дефіцит кваліфікованих кадрів нарікали 40% респондентів, а 25% вказали на складнощі з проведенням транскордонних платежів та логістикою.

У звіті наголошують, що загрози бізнесу оператори оцінюють як серйозні. Так, одразу три фактори ризику набрали понад 40% голосів: курсові коливання (52%), погіршення економіки та падіння попиту (47%), зростання інфляції (43%).

Автор: Юлiя Недашківська