Попри заяви РФ зернова ініціатива повноцінно не відновилася,

зерно

В Організації об’єднаних націй заявили, що угода про безпечний експорт українського зерна з чорноморських портів не відновилась у повному обсязі, попри заяви РФ про її продовження .

Зазначається, угода охоплює три українські порти, але з 29 квітня жодному судну не було дозволено заходити в порт "Південний", передає Reuters.

В ООН заявили, що разом з Туреччиною "тісно співпрацюють з іншими сторонами з метою відновлення повноцінної роботи... й усунення всіх перешкод, які заважають операціям і обмежують сферу дії ініціативи".

Україна звинуватила Росію в тому, що та фактично викреслила порт "Південний" з Чорноморської угоди. РФ зі свого боку скаржиться, що не може експортувати аміак трубопроводом до порту "Південний" відповідно до домовленостей з Туреччиною та ООН.

У п’ятницю в ООН підтвердили, що експорт добрив, у тому числі аміаку, "поки що" не здійснювався.

Загалом сьогодні переходу в українські порти очікують 54 судна. Спільний координаційний центр (СКЦ), до якого входять представники України, Туреччини, ООН та РФ отримав 11 заявок для реєстрації.

Як повідомлялося, у травні Росія погрожувала заблокувати роботу "зернового коридору", хоча укладені угоди передбачають автоматичне продовження його роботи на чотири місяці – до 18 липня.

З середини квітня Росія безпідставно почала обмежувати роботу "Чорноморської зернової ініціативи", а з травня фактично заблокувала її відмовившись від реєстрації нового флоту та проведення інспекцій флоту, який йде на завантаження до українських портів.

17 травня Росія нібито погодилась продовжити виконання угоди ще на два місяці. З 19 травня відновилися припинені з 7 травня через позицію російської сторони у Спільному координаційному центрі (СКЦ) інспекції суден на шляху до українських портів, але тільки для двох із них.

"Зернова ініціатива", увалена в липні 2022 року, дозволила експортувати зерно з трьох українських портів = "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".