Обухівська майстриня-лялькарка відтворила найвідомішу мотанку регіону

Обухівська майстриня-лялькарка відтворила найвідомішу мотанку регіону

На виставці у Трипільському музеї можна оглянути найвідомішу ляльку-мотанку краю, яку реконструювала лялькарка з Обухова

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Хроніки Обухова".

Композиція, представлена на виставці у Трипільському музеї, має свою особливу історію. Це реконструкція ляльок Кіри Арсеніївни Кононенко із Германівки, які Вікторія Дяченко відтворила з великою увагою до деталей.

Ляльки під назвою "Княгиня та дружка" представляють образи нареченої та її подруги. Ці ляльки були створені як прототипи для дитячих ігор на тему весілля. Діти готувалися до таких подій із великим захопленням: одягалися в святковий одяг, старанно доглядали за собою і чекали на шишку від дружки або поцілунок від нареченої. Якщо когось із дітей пропустили, не поцілувавши, то вважалося, що ця дитина має гордість,

— розповіли про ляльку в музеї.

Такі ляльки, як і багато інших, Кіра Кононенко виготовляла для своїх дітей і дітей сусідів. Характерною особливістю цих ляльок була блакитна стрічка на шиї княгині, яка вказувала на те, що наречена напівсирота. Червона стрічка означала, що наречена з повної сім’ї, що було рідкістю після війни. Голова ляльки робилася з тканини, скрученої у спіраль, без звичного хреста на обличчі, і сама лялька не мала рук та ніг. Це відрізняло такі мотанки від інших видів ляльок.

Майстриня Кіра Арсеніївна Кононенко мала нелегку долю: її чоловік не повернувся з фронту, і вона самостійно виховувала п’ятьох дітей, водночас відновлюючи зруйнований будинок. Попри всі труднощі, вона знайшла втіху в створенні ляльок, використовуючи підручні матеріали, щоб радувати дітей.

Ці ляльки та багато інших можна побачити на виставці "Мудрість ляльки крізь віки" у музеї.

Нагадаймо, що у селищі Бабинці Бучанської громади з’явилося нове місце для творчості та навчання – студія першого майстра-кераміста японського чавану в Україні Юрія Карпенка.