Україна отримала перший транш допомоги від ЄС на 4,5 мільярда євро (оновлено)

боррель

Європейська комісія переказала Україні перші 4,5 млрд євро макрофінансової допомоги з великого пакета підтримки на загальну суму 50 млрд євро.

Про це під час брифінгу за підсумками Ради асоціації Україна-ЄС повідомив голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель, передає "Європейська правда".

Він зауважив, що перший транш, як і очікували, склав 4,5 млрд євро.

"Сьогодні ми також здійснили перший платіж на суму 4,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility, нашого пакета на 50 млрд євро для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України", – сказав Боррель.

Завтра Європейська рада говоритиме про те, як пришвидшити приєднання України до ЄС, додав він.

У Міністерстві фінансів України підтвердили надходження першого траншу допомоги.

"Залучені кошти допоможуть своєчасно та у повному обсязі профінансувати першочергові соціальні та гуманітарні видатки державного бюджету", – прокоментував міністр фінансів Сергій Марченко.

Зазначається, що у межах перехідного фінансування перед Україною на порядку денному стоїть 5 реформ у наступних сферах: управління державними фінансами, боротьба з корупцією, та розвиток бізнес-середовища тощо.

Наступний транш обсягом 1,5 млрд євро Україна може отримати вже у квітні за результатами задовільного виконання таких реформ, та позитивної оцінки Європейської Комісії.

Як повідомлялося, 1 лютого лідери 27 країн-членів Європейського Союзу одноголосно домовилися про додатковий пакет фінансової підтримки України на загальну суму 50 млрд євро. Із них на бюджетну підтримку буде спрямовано 38,27 млрд євро, інвестиційний фонд – 6,97 млрд євро, на технічну та адміністративну підтримку – 4,76 млрд євро.

Автор: Юлiя Недашківська