150 компаній та осіб: США запровадили новий пакет санкції проти Росії (оновлено)

сша,сенат

Міністерство фінансів США 12 грудня оголосило про санкції проти понад 150 фізичних та юридичних осіб, причетних до ухиляння Росії від обмежень та посилення її військово-промислового комплексу.

Як ідеться в заяві американського Мінфіну, санкції спрямовані на припинення діяльності фізичних, юридичних осіб та мереж у третіх країнах, які сприяють продажу ключових технологій, обладнання та ресурсів для російської військово-промислової бази, передає Європейська правда.

Серед іншого, під обмеження потрапили десятки компаній у Туреччині, Об’єднаних Арабських Еміратах, Китаї, Швейцарії, Сінгапурі, Киргизстані, Таджикистані й на Мальдівах.

Інший пакет санкцій США спрямований проти російських компаній, що займаються імпортом, виробництвом, модифікацією та продажем оборонних і промислових технологій, дронів, машин, деталей, матеріалів та компонентів. Це, серед іншого, Іжевський електромеханічний завод "Купол", ТОВ "Плаз" та НПК "Аерокон" й десятки інших компаній.

Зрештою, Мінфін США наклав санкції на російські банки "Експобанк" і "Металург", інвестиційну компанію "Об’єднана інвестиційна група" та фінустанову "Сигнал Інвест", які дозволяли РФ підтримувати зв’язок із міжнародною фінансовою системою.

Читайте також: Євросоюз запровадив нові санкції проти Ірану за військову підтримку Росії

Одночасно Державний департамент США запроваджує санкції проти понад 100 юридичних та фізичних осіб, зокрема тих, хто ухиляється від санкцій у третіх країнах, причетних до сприяння Росії у веденні війни проти України та відповідальних за зміцнення майбутніх потужностей Росії з видобутку та експорту енергоресурсів.

Зокрема, до санкційного списку США потрапив російський бізнесмен Іван Таврін та низка пов’язаних з ним компаній, уточнює Інтерфакс-Україна. Зокрема, його Kismet Capital Group та низка інших юридичних осіб, у тому числі АТ "Нові вежі", ТОВ "Кісмет Консалтинг", ТОВ "Кісмет телеком інфраструктура", ТОВ "Медіа 1 Менеджмент" та інші.

Блокуючі санкції поширюються на всі компанії, в яких пряма чи непряма частка Kismet перевищує 50%, навіть якщо вони не включені до SDN list, зазначає американський Мінфін. Таким чином, під санкції також потрапляє найбільший у РФ сервіс онлайн-оголошень Avito (ТОВ "Кех Екоммерц"), яку Kismet Capital Group у жовтні 2022 року придбала за 151 млрд рублів.

Крім Avito, Kismet Тавріна – найбільший акціонер HeadHunter, якому належить 22,8% компанії. Kismet також входить до консорціуму інвесторів, які викупили російський бізнес концерну Henkel (тепер Lab Industries) та бізнес низки інших іноземних компаній у РФ.

Крім того, під санкції потрапила російська золотовидобувна компанія Highland Gold Mining та її власник Владислав Свіблов. Також до SDN List потрапила ціла низка компаній, що входять до групи Highland Gold.

Також під санкції потрапила золотовидобувна компанія "Височайший" та його співвласник, голова правління "Ланта-банку" Сергій Докучаєв.

США також ввели санкції щодо російських інжинірингових компаній, що спеціалізуються на технологіях у галузі переробки нафти та газу.

Так, до чорного списку (SDN List) потрапили виробник великотоннажних теплообмінників ТОВ "Північні технології", ТОВ "Газпром Лінде Інжиніринг", виробник металоконструкцій ТОВ "Агрісівгаз" та АТ "Казанський завод компресорного машинобудування" ("Казанькомпресормаш", входить до складу АТ "Група ГМС").

До санкційоного списку також внесли російського виробника електромобілів під брендом Evolute – ТОВ "Моторінвест", яке з кінця минулого року складає авто з використанням технологій китайського DongFeng, а також є дистриб’ютором машин китайських брендів Dongfeng та Voyah.

Раніше повідомлялося, що США розширили санкції проти Білорусі.

Автор: Галина Ялівець