четвер21 листопада 2024
podrobnosti.org.ua

В Україні втрати врожаю овочів і фруктів можуть досягати 60%. Які ж основні причини цього явища?

Загальні збитки аграрного сектору перевищують 80 мільярдів доларів.
В Украине потери собранных овощей и фруктов могут достигать 60%: какие причины этому способствуют?
735aa2540b575b1d81a57ea1ef2aba74_17.11.24

Україна демонструє надзвичайно високі показники післязбиральних втрат плодоовочевої продукції, які можуть становити 40-60%. Пише ТСН. Цю інформацію надають Контракти.UA.

Це зазначається в огляді ринку свіжих фруктів та овочів в ЄС та Україні на веб-сайті Мінагрополітики.

Основною причиною є відсутність належно обладнаних сховищ.

Високі післязбиральні втрати є однією з вразливих сторін українського сектору свіжих овочів та фруктів.

"Розвиток цього сектора може стати потужним інструментом для відновлення економіки та розвитку сільських територій," - зазначається у звіті.

Проте його розвиток стримує низький рівень механізації в порівнянні з ЄС, нестача сховищ, відсутність необхідних сертифікатів для експорту в ЄС у малих та середніх господарствах, а також обмежений доступ до ринків збуту.

Додаткові труднощі виникли внаслідок повномасштабної агресії з боку Росії, яка знищила третину запасів прісної води в Україні. Значні площі залишаються замінованими, особливо в регіонах, де традиційно вирощували овочі.

Загальні втрати агросектору перевищують $80 млрд, що майже дорівнює середньорічному ВВП України за 2011-2021 роки ($102 млрд).

Раніше повідомлялося, що в Україні вже у листопаді зростуть ціни на продукти. Більше про це читайте у новині.