У лютому 2025 року в Україні спостерігається істотна варіація цін на різні овочі, що зумовлено кількома факторами. Повідомляє ТСН. Про це інформують Контракти.UA.
Цю інформацію надала асоціація "Український клуб аграрного бізнесу".
Станом на середину лютого 2025 року гуртові ціни на окремі овочі виглядали наступним чином:
- Цибуля — 14,5 грн/кг (+4% за рік)
- Картопля — 24 грн/кг (+37%)
- Морква — 26,5 грн/кг (+130%)
- Огірки — 113 грн/кг (+27%)
- Помідори — 77,5 грн/кг (-12%)
- Буряк — 15 грн/кг (+28%)
- Капуста — 36,5 грн/кг (+232%)
Головні фактори, що вплинули на ціни, — це зменшення пропозиції якісних овочів, скорочення запасів у сховищах, несприятливі погодні умови під час збору врожаю, а також високий попит з боку гуртових і роздрібних мереж.
"В загальному, комбінація зменшення пропозиції та зростання попиту призводить до підвищення цін на овочі, зокрема на моркву, капусту, буряк і картоплю, в той час як ціни на деякі імпортні продукти, такі як помідори, продовжують знижуватися через слабкий попит і збільшення пропозиції", — йдеться в повідомленні.
Нагадаємо, експерти прогнозують, що вже у березні 2025 року вартість молочних продуктів почне знижуватися.