Ціни на продукти невпинно зростають.
Протягом кількох місяців українці стають свідками невпинного подорожчання більшості продуктів харчування та продовольчих товарів на прилавках магазинів.
За даними Держстату, річна інфляція в Україні у 2024 році склала 12 відсотків. Зокрема, продукти харчування за рік подорожчали на 14%, що сильно вдарило по кишенях громадян, пише УНІАН.
У минулому році найбільше зросли ціни на овочі - більше ніж на 48 відсотків, вершкове масло - майже на 34% і соняшникову олію - на близько 21 відсоток. Значно подорожчали також молоко - майже на 19%, хліб - більш ніж на 18%, фрукти - більш ніж на 16%, а також сир - більш ніж на 16 відсотків. Ціни на яйця, які нещодавно українці жартома називали «золотими» через їх стрімке подорожчання, зросли більш ніж на 13%. Також подорожчали алкогольні напої та тютюнові вироби. Що стосується риби та продуктів з неї, то ця категорія подорожчала на 13 відсотків.
Комунальні послуги подорожчали майже на 19 відсотків, зокрема через значне підвищення тарифів на електроенергію для населення в червні з 2,64 грн до 4,32 грн/кВт-год. Вартість медичних послуг збільшилася більш ніж на 13%, а транспорту - на трохи більше 7 відсотків. Крім того, подорожчали і освітні послуги на 12%, а послуги ресторанів і готелів - більш ніж на 13 відсотків. Ударили по кишені і послуги зв'язку - вони виросли в ціні більш ніж на 9%.
Негативна динаміка минулого року продовжилася і в січні: експерти щодня звітують про зростання цін на огірки, буряк, капусту, гречку та ряд інших популярних продуктів. Крім того, українцям доводиться витрачати більше на зв'язок, оскільки всі українські мобільні оператори з нового року підвищили вартість своїх послуг.
Більшість експертів сходяться на думці, що однією з основних причин зростання цін на продукти харчування став поганий урожай минулого року через аномальну спеку та посуху.
«Це призвело до того, що ми зібрали значно менше врожаю - зокрема, на 30% менше картоплі. І це безсумнівно вплинуло на загальний обсяг пропозиції на ринку, що спровокувало зростання цін», - зазначає Пендзин.
«Чим ми з вами багатші, тим більше їмо м'яса, молочних продуктів і сирів. Чим бідніші, тим більше їмо хліба і картоплі. Власне, ця ситуація з підвищеним попитом у дешевому сегменті якраз і формує цей додатковий попит, що призводить до зростання цін у дешевому сегменті», - говорить експерт.
«Середньомісячна інфляція може досягти за рік 13%. При цьому на кінець року ми виходимо на інфляцію ближче до 9%. У базовому сценарії, фактори, які будуть тиснути на вартість, крім девальвації гривні - це слабкості ринку. Тобто операційні витрати компаній, підвищення податків для тих же ФОПів, підвищення військового збору, включення для ФОПів Єдиного соціального внеску. Це все буде переноситися на кінцевого споживача», - говорить фінансовий аналітик Шевчишин.
«У другій половині року, в міру надходження нового врожаю, у нас буде відбуватися полегшення по продуктовій корзині», - вважає Шевчишин.
«Фактично до нового сезону у нас овочева група точно продовжить рости ще в межах 15%», - ділиться він своїм прогнозом і додає, що ситуація на молочному ринку також непроста.
«