Проведення Олімпіади в Парижі коштувало $8,2 мільярда,

Париж, олімпіада

Витрати на проведення літніх Олімпійських ігор у Парижі 2024 року становили близько $8,2 млрд.

Про це свідчать оцінки аналітичної компанії WalletHub, передає Інтерфакс-Україна.

Ці оцінки враховують витрати на реконструкцію стадіонів, церемонії відкриття й закриття Олімпіади, а також операційні витрати, зокрема на забезпечення харчування та оплату праці.

Близько $3,2 млрд із загальної суми було витрачено на підготовку інфраструктури для Олімпіади.

Витрати на оновлення автомобільних і залізничних доріг, аеропортів і готелів зазвичай не вважаються спортивними і не включаються до бюджетів Олімпійських ігор.

Востаннє до цього Олімпіада в Парижі проводилася 1924 року.

Проведення Олімпійських ігор зазвичай приводить до збільшення потоку туристів у місто, яке приймає, принаймні в короткостроковій перспективі. Так, за даними WalletHub, близько 2,5 млн квитків на спортивні заходи в рамках Олімпіади було продано іноземним громадянам.

Витрати туристів, які відвідували Олімпійські ігри в Парижі, прогнозувалися на рівні $2,8 млрд.

Виходячи з оцінок WalletHub, захід посів шосте місце за обсягом витрат серед усіх Олімпіад, і літніх, і зимових.

Найдорожчими стали зимові Олімпійські ігри в Сочі 2014 року, які, згідно з даними Oxford University, коштували приблизно $22 млрд. Друге місце посідає літня Олімпіада в Токіо, спочатку запланована на 2020 рік, але відкладена на рік через пандемію COVID-19.

Раніше повідомлялося, що "Укрпошта" випустила поштовий набір, присвячений Олімпійській команді України, яка виступала на літніх Олімпійських іграх у Парижі.

Автор: Галина Ялівець