В "Укрпошти" може з’явитися власний банк: МВФ надав дозвіл

смілянський

Український уряд планує підготувати законопроєкт про нову спеціалізовану та обмежену банківську діяльність, спрямовану на швидкий доступ до фінансових послуг на базі наявної поштової інфраструктури, найперше в районах, які відчувають вплив війни.

Згідно із оновленим Меморандумом про економічну і фінансову політику з МВФ, відповідне зобов’язання влада України має виконати до кінця липня 2024 року, звернула увагу Liga.net.

"Підготовка до кінця липня 2024 року проєкту закону про нову спеціалізовану та обмежену банківську ліцензовану діяльність, спрямовану на швидке розв’язання проблем фінансової доступності, що зростають, використовуючи наявну інфраструктуру, таку як поштова мережа. Ці спеціалізовані банки підпадатимуть під дію закону про банки та банківську діяльність. Вони братимуть участь в українській схемі страхування депозитів і матимуть суворі умови лімітів, що накладаються на операції з кредитування та фінансування", – йдеться у тексті меморандуму.

Читайте також: "Укрпошта" підвищила тарифи з 1 липня через відключення світла та руйнування інфраструктури

Як повідомлялося, раніше державна "Укрпошта" планувала купити найменший в Україні "Альпарі Банк", у 2022 році Антимонопольний комітет надав відповідний дозвіл.

За даними ЗМІ, "Укрпошта" досягла домовленості щодо купівлі АТ "Альпарі банк" за 260 млн₴ Кабінет міністрів та Міністерство інфраструктури також погодили відповідну угоду, але проти виступив НБУ, оскільки український уряд обіцяв МВФ зменшити частку держави на банківському ринку, а не збільшувати її. Регулятор не погодив цю угоду та повернув назад "Укрпошті" пакет документів на купівлю банку "Альпарі" без прийняття рішення 29 травня 2023 року.

У підсумку "Альпарі Банк" добровільно здав банківську ліцензію, а Національний банк виключив його із реєстру банків.

Втім, у травні у власність держави перейшов контрольний пакет акцій ау розмірі 88,89%, який суд конфіскував у російського мільярдера і президента московського футбольного клубу "ЦСКА" Євгенія Гінера.

У середині грудня 2023 року гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський розповідав про зацікавленість держкомпанії у передачі їй акцій PINbank, тоді проти цього також виступав Нацбанк.

Автор: Михайло Орлюк