«В українські магазини неможливо потрапити чоловікам без військового квитка». Огляд дезінформації за 10-16 червня 2024 року

«В українські магазини неможливо потрапити чоловікам без військового квитка». Огляд дезінформації за 10-16 червня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо регулярні щотижневі огляди російської пропаганди. Читайте останні: 13-19 травня, 27 травня — 2 червня, 3-9 червня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 10 травня по 16 червня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 21 дезінформаційний вкид. У цей час брехали, що українська ППО «збиває» рідкісних птахів, плутаючи їх з дронами, а ще переконували, ніби в українських психіатричних клініках проводять військово-лікарську комісію.

«Мобілізація у психлікарнях»

На початку минулого тижня у російському сегменті соціальних мереж публікували фото оголошення, буцімто розміщеного в лікарні, де лікарі просять родичів пацієнтів психіатричної лікарні бути присутніми на військово-лікарській комісії. Нібито цих людей надалі мобілізовуватимуть у лави ЗСУ.

Це — фейк, а світлину оголошення змінили у фоторедакторі. Справжнє фото оприлюднили ще у 2021 році на сторінці Київського міського психоневрологічного диспансеру №2. Замість запрошення родичів бути присутніми на ВЛК папірець насправді містить напис «Реєстратура».

Фото — StopFake

Окрім того, згідно з наказом МОУ №490 «Про затвердження Змін у Положенні про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України», з військового обліку виключаються громадяни з низкою розладів психіки та поведінки.Тому переважна більшість пацієнтів психоневрологічного диспансеру в будь-якому разі не підлягає мобілізації.

«Рідкісні птахи під прицілом української ППО»

У російськомовному сегменті соціальних мереж поширювали відеоролик, нібито випущений природоохоронною організацією Greenpeace. У ньому йдеться, що українська ППО становить небезпеку для рідкісного виду птахів — орлана-білохвоста.

У відео зазначають: лише у 2024 році ППО буцімто помилково збили 138 птахів, переплутавши їх з безпілотниками. Унаслідок цього, заявляють у ролику, в українських полях стрімко зростає популяція гризунів, якими харчуються орлани, що шкодить врожаю. У відео також наводять «цитату» британського військового експерта Джонатона Райлі, який начебто звинувачує українських операторів ППО у недосвідченості.

Фото — StopFake

Однак Greenpeace не публікував такого сюжету — це можна перевірити через пошук по сайту організації за ключовими словами «Ukraine», «eagles» тощо. Немає відео і на сторінках проєкту в інстаграмі та фейсбуці. Найбільш імовірно, що пропагандисти самі створили цей ролик.

«Ризик епідемій в Україні зростає»

Ще на тижні вкидали меседж, посилаючись на неназвані українські медіа, що нібито через перебої з електроенергією, водопостачанням, зростанням антисанітарії, падінням якості медицини в Україні зростає ризик епідемій.

Такі твердження просто не відповідають дійсності. До прикладу, в червні 2024 року головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю «Укрінформу» зазначав, що в Україні немає спалахів кору, поліомієліту, дифтерії, правця, грипу, ГРВІ чи COVID-19. До того ж в Україні є достатня кількість вакцин від перелічених хвороб.

Взагалі не вдалося знайти публікацій в українських медіа, у яких би йшлося про значні ризики поширення інфекційних захворювань через тимчасові вимкнення електроенергії. Такі повідомлення лише зафіксовані в російському сегменті соціальних мереж і саме серед пропагандистських ТГ-каналів. Імовірно, які намагаються рознести паніку.

«Вхід в АТБ чоловікам суворо заборонений»

У соціальних мережах поширювали оголошення нібито від мережі супермаркетів «АТБ-Маркет», у якому вказано, що з 1 червня чоловікам від 18 забороняється перебувати в магазинах мережі без військового квитка.

Утім, мережа «АТБ-Маркет» назвала це оголошення фейком подібного оголошення. Про це представництво супермаркету повідомило на своїй фейсбук-сторінці.

Знімок екрану — VoxCheck

Нагадаємо також, що перевіряти військовий квиток мають право лише працівники ТЦК, поліцейські та прикордонники, але не працівники магазину. Також в оголошенні не вказали підставу, у зв’язку з якою вводять відповідну заборону на вхід до магазину.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog’a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись