Посолка США в Росії вимагає звільнення журналіста Гершковича

За словами Лінн Трейсі, рішення російського суду продовжити тримання журналіста під вартою «особливо болісне, адже цього тижня виповнюється рік з того дня, як Евана затримали»

Посолка Сполучених Штатів у Росії Лінн Трейсі вимагає від російської влади звільнення кореспондента, стверджуючи, що Кремль використовує його та інших затриманих американських громадян у своїх політичних іграх, передає російська служба Радіо Свобода.

За словами Трейсі, рішення російського суду продовжити тримання журналіста під вартою «особливо болісне, адже цього тижня виповнюється рік з того дня, як Евана затримали».

«Справа Евана – це не докази, не належна правова процедура і не верховенство закону. Йдеться про використання американських громадян як пішаків для досягнення політичних цілей, як це робить Кремль і у випадку з Полом Віланом», – наголосила дипломатка.

Західні дипломати стверджують, що Росія прагне створити базу заарештованих громадян США, яких можна було б обміняти на затриманих на Заході росіян.

Серед затриманих у Росії американців – колишній морський піхотинець Пол Вілан, заарештований у Москві у 2018 році та засуджений до 16 років позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві у 2020 році.

26 березня журналісту американського видання Wall Street Journal Еванові Гершковичу, який перебуває у СІЗО у справі про шпигунство, продовжили термін тримання під вартою.

Евана Гершковича затримали 29 березня 2023 року в Єкатеринбурзі. Наступного дня ФСБ Росії заявила, що журналіста заарештували за звинуваченням у шпигунстві. Як заявили у російській спецслужбі, журналіст, «діючи за завданням американської сторони, здійснював збір відомостей, що становлять державну таємницю про діяльність одного з підприємств російського військово-промислового комплексу».

Гершкович і The Wall Street Journal відкидають висунуті звинувачення. Видання неодноразово вимагало негайного звільнення журналіста. Білий дім називав звинувачення «сміховинними», а президент Байден характеризував затримання журналіста як «абсолютно незаконне».

Форум