«Україні потрібна допомога зараз». На Заході реагують на російські обстріли

Медпрацівник заспокоює жінку посеред руїн будинків у Запоріжжі. Наслідки російської ракетної атаки. 22 березня 2024 року

Понад 90 ракет та 60 іранських дронів використала Росії в масштабному обстрілі території України в ніч на 22 березня, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Зеленський та представники міжнародної спільноти, враховуючи президентку Молдови Маю Санду, міністра закордонних справ Литви Габріеліуса Ландсбергіса, посолку США в Україні Бріджит Брінк, закликали якнайшвидше надати Україні необхідну зброю та засоби протиповітряної оборони.

У російських ракет немає затримок, як у пакетів допомоги нашій держав

Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський закликав партнерів надати Україні необхідні засоби ППО, зокрема системи Patriot.

«У російських ракет немає затримок, як у пакетів допомоги нашій державі. У «шахедів» немає нерішучості, як у деяких політиків. Важливо розуміти ціну затримок і відкладених рішень. Системи Patriot повинні захищати Харків і Запоріжжя, потрібна ППО, щоб захистити людей, інфраструктуру, будинки та греблі, – написав президент в мережі Х. – Партнери точно знають, що необхідно. Точно можуть підтримати. Потрібні ці рішення. Життя має бути захищене від цих нелюдей з Москви».

Габріеліус Ландсбергіс жорстко розкритикував «помилки» Заходу щодо ненадання достатньої кількості зброї та ППО Україні, які, на його думку, «визначають хід цілого століття».

«Ми перекрили постачання зброї, ми не змогли забезпечити достатню протиповітряну оборону, а тепер просимо українців сидіти, склавши руки, поки на їхні родини падають крилаті ракети. Такі помилки визначають хід цілого століття. І цьому немає жодного виправдання», – написав Ландсбергіс на своїй сторінці в мережі Х 22 березня.

Посолка США в Україні Бріджит Брінк також закликала допомогти Україні «зараз».

«Вже другий день поспіль вся Україна прокидається ще до світанку через загрозу гіперзвукових та крилатих ракет», – написала Брінк на своїй сторінці в мережі Х.

«Варварські атаки Росії по всій країні продовжують загрожувати цивільному населенню та порушують міжнародне право. Україні потрібна наша допомога зараз», – додала вона.

Україну потрібно забезпечити всім необхідним

Мая Санду

Президентка Молдови Мая Санду вказала, що російській агресії «немає меж», а Україна захищає «мир в Європі».

«Сьогодні вранці Росія запустила понад 90 ракет і 60 безпілотників Shahed по території України, вразивши об’єкти критичної інфраструктури. Їхній агресії немає меж. Україну потрібно забезпечити всім необхідним, щоб вона могла протистояти вторгненню та захистити мир у Європі», – написала Санду в мережі Х.

Зупинити російські атаки проти українського населення та енергоінфраструктури закликав верховний представник ЄС із зовнішньополітичних питань Жозеп Боррель.

Від Харкова до Івано-Франківщини: наслідки нового російського масованого обстрілу (фотосвідчення)

Від Харкова до Івано-Франківщини: наслідки нового російського масованого обстрілу (фотосвідчення)

У ніч на 22 березня Росія атакувала майже всі регіони України. «Кинджали», «Іскандери» і «Шахеди» летіли на українські міста та села від Харкова до Івано-Франківщини. Із 151 засобу повітряного нападу, які запустила РФ, 92 збили сили ППО. Є людські жертви та руйнування.

У ніч і вранці 22 березня російські війська завдали чергового удару по Україні, у Міненерго зазначили, що це найбільш масована атака по українській енергетиці за останній час.

Про удари, зокрема по енергетичній інфраструктурі, повідомляли в Харкові, Запоріжжі, на Дніпропетровщині, Вінниччині, Хмельниччині, Івано-Франківщині, Львівщині, Полтавщині, Сумщині.

У Повітряних силах уточнили, що зі 151 засобу повітряного нападу, які запустила РФ, 92 збили сили ППО.