США запровадили рибне ембарго проти Росії: заборонили імпорт морепродуктів

Читать на русском

США запровадили рибне ембарго проти Росії: заборонили імпорт морепродуктів

США запровадили рибне ембарго проти Росії: заборонили імпорт морепродуктів

США запровадили заборону на ввезення на свою територію російських лосося, тріски, минтаю, краба та продуктів з них. При цьому ембарго тепер поширюється на рибні та морепродукти, навіть якщо вони були перероблені у третіх країнах.

Про це йдеться у документі, оприлюдненому Управлінням з контролю за іноземними активами (OFAC), яке є підрозділом Міністерства юстиції США. Російськими, згідно з регламентом, вважають рибу та морепродукти, які:

  • видобуті в російських водах;
  • видобуті суднами, які ходять під російським прапором.

Рішення набуло чинності одразу після його публікації. Тобто, рибне ембарго США почало діяти з 22 грудня.

"Ввезення до Сполучених Штатів, зокрема ввезення для допуску до зовнішньої торгової зони, розташованої у Сполучених Штатах, такого лосося, тріски, минтаю або краба заборонені, за винятком випадків, передбачених законом, або наявності ліцензії чи іншого дозволу Управління з контролю за іноземними активами", – йдеться у повідомленні.

Сама по собі заборона на імпорт морепродуктів з РФ у США діє досить давно, але досі вона не мала застережень про переробку у третіх країнах. Окрім риби та морепродуктів, аналогічні правила США збираються запровадити щодо російських діамантів, що пройшли огранювання у третіх країнах.

Росія входить до п’ятірки світових країн-лідерів за обсягами вилову риби. Однак після запровадження західних санкцій за агресивне військове вторгнення в Україну основним покупцем російської риби став Китай.