Торговельна війна між ЄС і Китаєм: Німеччина вирішила відмовитися від китайських компонентів у мережі 5G

німеччина

Німецький уряд та оператори мобільного зв’язку досягли принципової домовленості про поетапне вилучення компонентів китайських технологічних компаній із мережі 5G протягом наступних п’яти років.

Про це пише Reuters із посиланням на поінформовані джерела, передає Європейська правда.

Зазначається, що досягнута угода дає операторам Deutsche Telekom, Vodafone та Telefonica Deutschland більше часу для заміни критично важливих деталей.

Згідно з попередньою угодою, що обумовлена міркуваннями безпеки, оператори спочатку вилучать з центрів обробки даних 5G обладнання таких компаній, як Huawei та ZTE у 2026 році. За словами джерел, остаточний договір ще не підписаний.

У Міністерстві внутрішніх справ Німеччини заявили, що переговори уряду з мобільними операторами тривають.

"Уряд діє на основі стратегії національної безпеки й стратегії щодо Китаю про зменшення можливих ризиків та залежності у сфері безпеки", – сказав представник відомства.

Німеччина вважається країною, яка відстає у впровадженні заходів безпеки Європейського Союзу для мереж 5G.

Телекомунікаційні оператори країни раніше чинили опір зусиллям уряду, спрямованим на поступову відмову від послуг Huawei, водночас китайська компанія назвала це "політизацією" кібербезпеки в Німеччині.

На початку липня повідомлялося, що німецький уряд заблокував запланований продаж підрозділу Volkswagen, що займається виробництвом газових турбін, – MAN Energy Solutions – китайській компанії через міркування безпеки.

Міністерство економіки Німеччини може переглядати та зупиняти операції, які, як вважається, мають наслідки для національної безпеки, а Берлін і ЄС намагаються зменшити ризики від економічних зв’язків із Пекіном.

Торговельна війна

Як повідомлялося, Європейська Комісія оголосила про введення компенсаційних мит на імпорт електромобілів із Китаю.

Єврокомісія застосовуватиме мита для китайських електрокарів BYD у розмірі 17,4%, для Geely – 19,9%, для SAIC – 37,6%. Продукція інших виробників електромобілів, які сприяли розслідуванню, але не надали необхідних зразків, обкладатиметься середнім митом 20,8%. Розмір мита для продукції інших китайських компаній, які відмовилися від співробітництва в ході розслідування, становитиме 37,6%.

До того стало відомо, що Єврокомісія планує запровадити ввізне мито на дешеві товари, куплені в китайських онлайн-магазинах, включно з AliExpress. Це має зупинити сплеск надходження до ЄС товарів із Китаю, які не відповідають стандартам.

У 2023 році до ЄС було імпортовано 2,3 млрд одиниць товарів, вартість яких не перевищує "безмитного порогу" в 150 євро.

Крім цього, імпорт до ЄС товарів, куплених онлайн, зріс більш ніж удвічі порівняно з минулим роком, перевищивши 350 тис. одиниць у квітні, що дорівнює майже двом доставкам на одне європейське домогосподарство.

Автор: Галина Ялівець