Україна призупинила дію низки статей Європейської Конвенції з прав людини

Picture

Фото: Засідання Ради Європи

Українська влада подала до Ради Європи заяву про частковий відступ від дотримання Європейської Конвенції про захист прав та основних свобод людини через воєнний стан. Відповідний документ оприлюднено на сайті Ради Європи.

У тексті зазначено, що, відповідно до статті 3 Указу Президента, у зв’язку з введенням воєнного стану в Україні на період дії воєнного стану можуть бути тимчасово обмежені конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України.

А відповідно до статті 8 Закону "Про правовий режим воєнного стану", на території, де запроваджено воєнний стан, військове командування може здійснювати заходи правового режиму воєнного стану.

У листі від 4 квітня 2024 року офіційний Київ повідомив Страсбург, що надалі на територію України не поширюватимуться зобов’язання українського уряду щодо дотримання наступних положень Конвенції:

  • стаття 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя);
  • стаття 10 (свобода слова);
  • стаття 11 (свобода зібрань та об’єднань);
  • стаття 2 протоколу 4 (право на вільне переміщення людей);
  • три статті з першого протоколу - №1 (захист приватної власності), №2 (право на освіту), №3 (право на свободу виборів).

Україна, як держава-член Ради Європи, зобов’язана дотримуватись прав людини, передбачених Конвенцією. У разі їхнього порушення громадяни України або організації можуть подати позов проти України до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі.

Європейська Конвенція про захист прав та основних свобод людини дозволяє державам-членам заявили про аргументоване відхилення від виконання окремих зобов’язань через особливі обставини, у тому числі через військову агресію.

Підготував: Сергій Дага