Зеленський щодо теракту в Росії: «Путін добу думав, як це притягнути до України»

Президент Володимир Зеленський відреагував на спроби Росії перекласти відповідальність за стрілянину у торговому центрі «Крокус Сіті Хол» на Україну

Президент Володимир Зеленський відреагував на спроби Росії перекласти відповідальність за стрілянину у торговому центрі « Крокус Сіті Хол» на Україну.

«Те, що сталося вчора в Москві, очевидно, і Путін (президент Росії Володимир Путін – ред.), і інші покидьки просто намагаються звалити на когось іншого», – наголосив Зеленський у новому відеозверненні 23 березня.

Він зауважив, що «у кремлівських пропагандистів та керівництва РФ завжди однакові методи».

«Це вже було. І підірвані будинки були, і розстріли, і вибухи. І завжди вони звинувачують інших», – сказав президент.

Зеленський додав, що «російські окупанти прийшли на територію нашої країни, де спалюють міста, катують і ґвалтують людей, і вони ж намагаються звинуватити Україну».

«Вчора (22 березня – ред.) ще все це сталося, і ця нікчема Путін, замість того щоб займатись своїми громадянами Росії, звертатись до них, добу мовчав – думав, як це притягнути до України», – сказав Зеленський.

При цьому він додав, що все це «абсолютно передбачувано».

«Тих сотень тисяч росіян, які зараз вбивають на українській землі, точно вистачило б, щоб зупинити будь-яких терористів. І якщо росіяни готові мовчки вмирати в «крокусах» та не ставити жодних питань своїм спецслужбам, то Путін ще не одну таку ситуацію спробує повернути на користь своїй особистій владі. Терористи завжди повинні програвати, і я дякую кожному і кожній, хто справді захищає життя!» – наголосив Зеленський.

Увечері 22 березня кілька осіб у камуфляжній формі в концертному залі стали стріляти з автоматів та підпалили будівлю.

Слідчий комітет (СК) Росії порушив кримінальне провадження за статтею про теракт. Учора російські ЗМІ повідомляли, що після теракту нападникам вдалося втекти на автомобілі.

Видання «Агентство» зазначає, що атака на «Крокус Сіті Хол» – найбільший у Росії теракт від часу нападу на школу в Беслані у 2004 році, коли загинули понад 300 людей.

23 березня Слідчий комітет РФ повідомив, що під час розбирання завалів у концертному залі «Крокус Сіті Хол» у місті Красногорську під Москвою кількість загиблих унаслідок теракту зросла до 133.

ФСБ заявила, нібито особи, які брали участь у теракті, «планували перейти російсько-український кордон» та «мали контакти на українській стороні». Згодом цю версію підтримав і президент РФ Володимир Путін.

Володимир Путін 22 березня вперше публічно зʼявився майже через добу після теракту в концертній залі «Крокус Сіті Хол», та повʼязав дії нападників з Україною.

«Що стосується розслідування. Можна сказати наступне: всі четверо виконавців знайдені й затримані. Вони намагалися сховатися і рухалися в бік України, де, попередньо, для них було підготовлено вікно для переходу кордону», – сказав російський керівник.

Форум