У ЗМІ розповіли, як у Польщі "проморгали" Х-55, яка пролетіла зайвих 400 кілометрів

Читать на русском

У ЗМІ розповіли, як у Польщі

У ЗМІ розповіли , як у Польщі "проморгали" Х-55, яка пролетіла зайвих 400 кілометрів

Польські чиновники на третій рік повномасштабної війни не можуть розібратися, хто відповідає за реакцію на появу російської боєголовки на території Польщі, розповіли журналісти порталу Defence24.

Ексміністр оборони Польщі Маріуш Блащак був нещирим, коли у грудні 2022 року заявив, що на польську територію не залітала російська ракета Х-55. Політик нібито дізнався про неї лише за тиждень, коли прочитав звіт командування Збройних сил. Ракета пролетіла 450 км, її не збили, оскільки не було кому прийняти відповідне рішення. Про деталі ракетного удару РФ, який відбувся понад рік тому, 16 грудня 2022 року, розповіли на порталі Defence24.

Журналісти порталу розповіли про дебати, які виникли між заступником міністра оборони Цезарієм Томчиком та ексміністром оборони Маріушем Блащаком. Перший звинуватив другого у брехні на пресконференції з інциденту 16 грудня, коли до Польщі проникла російська авіаракета Х-55.

Під час виступу перед парламентарями Томчик розповів про хронологію подій того дня. З його розповіді випливає, що у Польщі є проблеми з безпекою, які не визнаються та не вирішуються. Змін не відбулося навіть після інциденту з ракетою, яка є потенційним носієм ядерного заряду.

За словами чиновника, стали відомі деякі деталі інциденту річної давності — 16 грудня 2022 року.

  1. Ракета Х-55 залетіла на територію Польщі та її зафіксували за 60 км від кордону біля міста Хелм.
  2. Про появу ракети нібито поінформували міністра Блащака. При цьому міністр стверджує, що про це не знав, а дізнався лише 23 грудня, коли отримав звіт від Збройних Сил.
  3. За Холм ракета зникла з радарів.
  4. У небо підняли винищувачі F-16, які були використані для знешкодження Х-55.
  5. Ракета зникла, її шукали та не знайшли — і про неї забули до квітня 2023 року.
  6. У квітні 2023 року пересічний громадянин Польщі відшукав уламки ракети біля міста Бидгощ — за 450 км від українського кордону.
  7. Після цього міністр Блащак знову вийшов із заявою, що нічого не знав про інцидент.

На порталі Defence Express пояснили, що реакція оборонних та військових відомств Польщі показала їхню повну неготовність реагувати на загрозу. Якщо прокласти орієнтовну траєкторію руху ракети, то видно, що вона пролетіла над Варшавою. Нею не зробили жодного пострілу, щоб знищити, бо просто не бачили на радарах. Тим часом Х-55 – стара радянська ракета, здатна переносити ядерний боєзаряд.

Обстріл РФ, Польща, Х-55, 16 грудня 2022 року qkxiqdxiqdeihrant

Обстріл РФ — траєкторія польоту ракети Х-55 16 грудня 2022 року

Фото: Google Maps

Ексміністр Блащак відповів на звинувачення: заявив, що все заперечує і справді нічого не знав. На Defence Express зазначили, що у Польщі досі не вирішують питання безпеки, натомість з’ясовують, хто винен у проблемах.