14 березня в Україні відзначають День добровольця

14 березня в Україні відзначають День добровольця

Це свято започаткували у 2017 році.

Щороку 14 березня в Україні відзначають День добровольця. Це свято набуло особливого значення під час повномасштабного вторгнення росії. Воно було встановлене 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою "вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості". За відповідну постанову № 4261 "Про встановлення Дня українського добровольця" на пленарному засіданні українського парламенту проголосував 231 народний депутат.

Березень 2014 року увійшов до новітньої історії України через фактичну анексію Кримського півострова військами російської федерації. Водночас, на південно-східних територіях України активно проводилися проросійські мітинги з закликами від’єднання від України та приєднання до складу Росії, захопленням адміністративних будівель та підняттям російських прапорів. Усвідомлюючи ризик вторгнення на територію материкової України та бажаючи захистити незалежність та територіальну цілісність нашої країни, у березні 2014 року згідно з рішенням керівництва Самооборони Майдану було сформовано перший добровольчий батальйон Національної гвардії. 14 березня 2014 року понад п’ять сотень бійців Самооборони Майдану прибули на полігон до Нових Петрівців Київської області. На початку квітня 2014 року батальйон передислокувався до Дніпропетровської області та отримав назву "Дніпро-2". Дата створення батальйону стала Днем українського добровольця.

З перших днів повномасштабної війни на захист України стало багато добровольців, які відмовилися від звичного життя та взяли до рук зброю, щоб захистити свою країну. У січні минулого року Верховна Рада України затвердила в цілому законопроєкт, згідно з яким статус учасника бойових дій зможуть отримувати цивільні особи, які від початку повномасштабного російського вторгнення стали на захист України, але не вступили до офіційних військових формувань чи правоохоронних органів, а воювали як добровольці. Законопроєкт № 7322 на засіданні 12 січня підтримали 310 народних депутатів України. Також у квітні минулого року завершився набір добровольців у "Гвардію наступу". І вже влітку та восени бригади "Гвардії наступу" виконували бойові завдання.