Путін заявив про технічну готовність Росії до ядерної війни

Плакат на антивоєнному мітингу в Києві, січень 2022 року

Росія з військово-технічного боку готова до ядерної війни, проте вона не мала наміру застосовувати ядерну зброю в ході конфлікту в Україні, заявив президент Володимир Путін в інтервʼю голові агентства «РИА Новости» Дмитру Кисельову. Інтервʼю, взяте 12 березня, оприлюднене 13 березня на сайті Кремля.

Кисельов запитав про готовність до ядерної війни, пославшись на радикального консервативного філософа Олександра Дугіна, який прямо закликає до неї готуватися. Путін ніяк не прокоментував погляди Дугіна, але сказав, що російська армія до такої війни готова, а ядерні сили перебувають у стані підвищеної боєздатності. Путін також назвав російську ядерну тріаду сучаснішою, ніж у США.

При цьому російський президент цього разу не став говорити про можливість завдавання ядерного удару першим, зазначивши, що Росія готова, якщо ядерну війну «розвʼяжуть» США. Він також фактично відкинув можливість ядерних випробувань у Росії, якщо їх не стануть проводити Сполучені Штати.

Кисельов запитав, чи існували плани застосування в Україні тактичної ядерної зброї восени 2022 року на тлі невдач російської армії. Про те, що у США цього побоювалися, повідомляли американські ЗМІ з посиланням на джерела в адміністрації. Путін відповів, що «необхідності не було такої ніколи», оскільки фронт, за його словами, не розвалювався, а російські війська за планом пішли з Херсона. Чи були б такі плани, якби фронт розвалювався, він не сказав, але послався на ядерну доктрину, де йдеться про те, що ядерна зброя може бути застосована при загрозі існуванню держави. Низка російських представників, зокрема колишній президент Дмитро Медведєв, трактують як таку загрозу, наприклад, втрату контролю над анексованим Кримом.

Путін знову сказав, що Росія «готова до переговорів» про завершення війни в Україні, однак, за словами Путіна, на переговорах має враховуватися «ситуація на землі» (тобто, очевидно, поточна лінія фронту), а також мають обговорюватися деякі гарантії безпеки Росії. «Зараз вести переговори лише тому, що у них патрони закінчуються, це якось безглуздо з нашого боку», – сказав Путін.

Російський лідер прямо не сказав про наступні цілі війни в Україні, проте у відповідь на твердження Кисельова про те, що «Одеса – російське місто» та «на цьому напрямку є велика надія», сказав: «Звичайно».

Інтервʼю вийшло за два дні до офіційного початку голосування під час виборів президента Росії. Путін балотується на пʼятий термін. Його перемогу багато коментаторів вважають практично вирішеною. Незалежні експерти та спостерігачі називають вибори в Росії несправедливими та нечесними. До нинішніх виборів не було допущено жодного кандидата, який виступає з антивоєнною позицією або прямо критикував Путіна.

Форум