Гетманцев пояснив, як пов’язані зростання кількості нових ФОПів і мобілізація

Читать на русском

Гетманцев пояснив, як пов’язані зростання кількості нових ФОПів і мобілізація

Гетманцев пояснив, як пов’язані зростання кількості нових ФОПів і мобілізація

За його словами, влада розглядає можливість впровадження військового збору для ФОПів.

В Україні у 2023 році було відкрито рекордну кількість нових ФОПів – понад 300 000. Голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що це може бути спробою бізнесу оптимізувати податкове навантаження й обійти мобілізацію. Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу.

"Я провів на своєму телеграм-каналі опитування, думки учасників якого розділилися. Половина респондентів вважає, що справді йдеться про адаптацію економіки, інша половина – що це побудова схем з ухилення від оподаткування. Я, на жаль, змушений погодитися з останніми. Бо належних передумов для суттєвого зростання економіки немає. І збільшення кількості ФОПів значною мірою пов’язане з оптимізацією податків та зі спробою обійти певні мобілізаційні процедури – постановку на облік у ТЦК під час найму", – сказав Гетманцев.

Він також підтвердив, що влада розглядає можливість впровадження військового збору для ФОПів першої й другої груп, але рішення поки немає.

"Концептуально з пропозицією Мінфіну про те, що військовий збір повинні сплачувати всі, складно сперечатися. Утім, ми уважно вивчимо всі його розрахунки, щоб зрозуміти, наскільки це допоможе поповнити бюджет і як позначиться на роботі малого підприємництва", – сказав він.