Доходи путіна від експорту нафти залишаються на рекордних за останній рік рівнях,

путін

Прибуток рф від експорту нафти і нафтопродуктів у жовтні зменшився всього на $25 млн – до $18,34 млрд і залишається на рекордних рівнях за останній рік.

Про це йдеться у щомісячному звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно зі звітом, росії минулого місяця вдалося зменшити дисконт на російські сорти нафти порівняно з нафтою сорту Brent, вони залишаються значно вищими за максимальні ціни, встановлені країнами G7 та ЄС. Завдяки зменшенню дисконту зниження світових цін на нафту у жовтні суттєво не вплинуло на доходи росії.

Так, хоча ціни на Brent зменшилися за місяць на $2,84 за барель, середня вартість російської нафти знизилася вдвічі менше – на $1,13 за барель.

МЕА зазначає, що перші санкції Мінфіну США, запроваджені за порушення цінових обмежень, зумовили невелике зниження цін на російську нафту в другій половині місяця через зростання вартості доставки. Однак збільшення обсягів морського експорту компенсувало це зниження цін.

Читайте також: Майже вся російська нафта продається вище за ліміт у $60 за барель, – FT

При цьому експорт російської нафти та нафтопродуктів у жовтні зменшився на 70 тис. барелів на добу – до 7,5 млн б/д. У тому числі експорт нафти зріс на 100 тис. б/д – 5 млн б/д, а експорт нафтопродуктів знизився на 200 тис. б/д – до 2,5 млн б/д.

За оцінкою МЕА, доходи російського бюджету від експорту нафти і нафтопродуктів у жовтні зросли ще на 2,4% до вересня – до $10,9 млрд, що на 13% більше, ніж у жовтні 2022 року.

Як повідомлялося, доходи Росії від нафтового експорту у вересні зросли ще на $1,8 млрд, порівняно із попереднім місяцем, і досягли $18,8 мільярда.

Доходи Росії від експорту нафти у серпні 2023 року зросли на $1,8 млрд – до максимальних із жовтня минулого року $17,1 млрд.

Автор: Михайло Орлюк