"Це Сомалі чи Галичина?": У Львові продовжують працювати десятки "бочок" з пальним,

Нелегальна АЗС у Львові

Про це у колонці "Місто сліпих левів" написав директор "Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, закликавши львівську владу якнайшвидше їх демонтувати.

Він наголосив, що торгівля пальним через нелегальні "бочки" по-перше, наражає громадян на небезпеку, а по-друге, позбавляє місцеві бюджети податкових надходжень.

"Нагадаю, що це не просто небезпечно й елементарно абсурдно зовні, це прямі втрати ваших бюджетів! З кожного легально проданого літра у казну місцевих громад йде понад 2₴ Відповідно коли нелегально – то не йде!", – пише експерт.

Куюн зауважив, що такі "бочки" також передбачають нелегальне працевлаштування або "зарплату на мінімалках".

"Тобто без податків або з мінімальною ставкою ПДФО", – зазначає експерт.

Нелегальна АЗС у Львові

Читайте також: Податківці з початку року оштрафували АЗС на 54 мільйони за торгівлю "повз касу"

Щоб усвідомити масштаб проблеми, Куюн запропонував владі Львова поцікавитись у податківців, скільки податків сплачує одна з найбільших мереж АЗС, заснована у Львові (ОККО, – ред.), і порівняти з тим, скільки платять або не платять "бочки".

"Це ваші прямі втрати! Це менше допомоги "підшефним" військовим частинам! Це незбудовані й невідремонтовані об’єкти! Врешті-решт, це менше вашої улюбленої бруківки! Я вже не кажу за решту несплачених податків: ПДВ і податок на прибуток у центральний бюджет", –наголосив експерт.

При цьому Куюн висловив здивування, чому легальні заправні станції іноді роками чекають від львівських податківців ліцензій на роздрібну торгівлю пальним, а "бочки" їх отримують без проблем.

"Адже стояти й працювати там (наприклад, під ЛЕП) жодна заправка не має права. Тобто апріорі не може в неї бути необхідних документів для отримання ліцензії. Проте ліцензія – є!" – обурюється він.

Нелегальна АЗС у Львові

На думку Куюна, до розв’язання цієї проблеми мали б долучитися СБУ, БЕБ та Нацполіція, проте ці структури з якихось причин цього не роблять, не помічаючи цілих мереж таких "бочок", відкритих ними сайтів, практично неприхованої діяльності "реальних злочинних угруповань".

Керівник "А-95" зазначив, що з розростанням тіньової економіки Україні не допоможе жодне підвищення податків, яке зараз готує уряд.

"Та якщо ви на місцях так дбаєте про закони й правила, то ніякі зміни не допоможуть. Ці збільшені податки просто підуть у пісок. Так, має сказати своє слово центральна влада, чекаємо зокрема на пробудження того ж БЕБ. Але є речі, які ви можете вирішувати самотужки. Демонтуйте нелегально розташовані об’єкти, це у ваших силах і повноваженнях! Не знаєте як? Спитайте у Кличка, як він зачистив столицю від бочок", – додав Куюн.

Як повідомлялося, тема боротьби з нелегальними АЗС неодноразово озвучувалась на найрізноманітніших рівнях. 2020 року за наказом президента Володимира Зеленського по всій країні було проведено перевірку АЗС й демонтовано чимало нелегальних об’єктів.

У 2021 році під головуванням міністра внутрішніх справ було створено постійно діючу робочу групу з наведення ладу на ринках підакцизних товарів.

У 2022 році через паливний дефіцит і послаблення уваги з боку влади нелегальні АЗС знову реанімувалися по всій країні.

Автор: Михайло Орлюк