Родич нардепа Тищенка засвітився у кримінальній справі з "розпилу" 140 мільйонів

Читать на русском Read in English

Родич нардепа Тищенка засвітився у кримінальній справі з

Родич нардепа Тищенка засвітився у кримінальній справі з "розпилу" 140 мільйонів

У чоловіка сестри нардепа Миколи Тищенка Германа Блінова відбувалися обшуки у рамках кримінальної справи навколо виведення бюджетних коштів, виділених на будівництво метро на Виноградарі.

Про це йдеться у матеріалі Bihus.Info.

За даними слідства, 140 млн грн, виділених на будівництво метро на Виноградар, у жовтні 2022 року як фіндопомогу перерахували на фірми, пов’язані з оточенням Блінова.

За даними Нацполіції, у жовтні 2022 року компанія "Київметробуд" перерахувала ТОВ "Позитив-В" 140 млн грн як аванс за постачання будівельних матеріалів на будівництво метро.

"Натомість фірма "Позитив-В" перевела кошти як зворотну безвідсоткову допомогу ряду фірм: ТОВ "Занд-трейд", ТОВ "КТ-44", ТОВ "Бетон альянс Україна", ТОВ "Трансбудтрейд", ТОВ "Трансмір ГМБХ" та ТОВ "Позитив Шипінг".

Слідство вважає це переказом бюджетних коштів на рахунки фіктивних підприємств та переведення в готівку їх з метою подальшого розподілу між учасниками схеми", — зазначають розслідувачі.

У Bihus.Info зазначають, що зв’язки фірми ТОВ "Позитив-В" та інших компаній-отримувачів згаданих мільйонів призводять до підприємця В’ячеслава Еберла.

Першою власницею ТОВ "Позитив-В" була Вікторія Кузьменко (Еберле) – дружина підприємця. Pfhfp власником та директором фірми є Сергій Сєдов – директор фірми Еберле під назвою "Веркштатт Вустервіц ГМБХ".

"Вікторія Кузьменко та В’ячеслав Еберле близько дружать із сестрою нардепа Миколи Тищенка Юлією та її чоловіком Германом Бліновим", — з’ясували журналісти.

Блінова називали куратором будівництва Подільсько-Воскресенського мосту. Він отримував зарплату від генпідрядника будівництва мосту – ТОВ "Еко-буд-трейд". А одним із субпідрядників будівництва було й ТОВ "Позитив-В", нагадує видання.

"Фірми, яким "Позитив-В" переводив фіндопомогу, пов’язані з Еберле через загальних працівників, адреси реєстрації та структуру керівників та власників. А одна з них — "Занд-трейд" належала Вадиму Сєдову (брату поточного власника "Позитив-В") у той же період, коли він вважався директором ПП "Експрес-К" Юлії Тищенко", — йдеться у матеріалі.

При цьому в розмові з журналістами Блінов заперечував свій зв’язок із "Позитив-В" та "Занд-трейдом", а обшуки у нього у цій справі пояснив ймовірною перевіркою правоохоронцями оперативної інформації.

"Під час обшуків за однією із пов’язаних із Бліновим адрес правоохоронці знайшли короткоствольну вогнепальну зброю, яка, за даними слідства, офіційно їй не належить. Можливе незаконне зберігання Бліновим зброї виділили в ще одне кримінальне провадження, в якому Блінову обирали домашній арешт", — додають. дослідники.

Журналісти також зафіксували, що на судові засідання у справі Блінов приїжджає на новий Land Rover Range Rover — автомобіль належить ТОВ "АБЗ1".

"До січня 2023 року ця фірма належала Валерію Мірошниченку — колишньому працівникові Київського науково-дослідного інституту судової експертизи (КНДІСЕ). Йому ж належала фірма зі схожою назвою — "АБЗ-1". Фінансовим контролером останньої була Галина Рувіна — дружина глави КНІІ .

"АБЗ-1" постачало на будівництво Подільсько-Воскресенського мосту асфальтобетонні суміші. Також фірма входила до групи підприємств, що спеціалізуються на дорожньому будівництві: ТОВ "Естейт холдинг", ТОВ "Трініті-груп", ТОВ "Трансбудкооперація" та ТОВ "Сучасна транспортна інфраструктура". Остання також виконувала роботи на Подільсько-Воскресенському мосту.

Цю групу фірм пов’язували з обличчям голови КНДІСЕ Рувіна, адже у їхніх власниках фігурував його кум та бізнесовий партнер родини Валерій Сировацький. Проте ще у січні-лютому 2023 року Валерій Сировацький, Валерій Мірошниченко та Галина Рувіна вийшли із співвласників підприємств. Замість них у співвласники низки фірм групи у 2023 році зайшли особисто Герман Блінов і його оточення — Лілія Ісай та Денис Мікитюк", — ідеться в сюжеті.