РПЦ оголосила Україні «священну війну», намагаючись виправдати злочини РФ, - Atlantic Council

Читать на русском

РПЦ оголосила Україні «священну війну», намагаючись виправдати злочини РФ, — Atlantic Council

РПЦ оголосила Україні «священну війну», намагаючись виправдати злочини РФ, — Atlantic Council

Риторика Гундяєва дедалі більше схожа на ідеологічні аргументи радикалів ісламізму.

Російська православна церква (РПЦ) схвалила новий наказ, в якому викладено намір Кремля знищити Україну, а також ідеологічний аргумент для більш широкої конфронтації із західним світом. Документ було ухвалено на з’їзді Всесвітнього російського народного собору, який відбувся 27-28 березня і очолюється лідером РПЦ патріархом Кирилом. У "наказі" вторгнення Росії в Україну названо "священною війною", наголошуючи на явній меті знищення української незалежності та встановлення прямого російського правління. Про це пише Atlantic Council .

Церкви часто видають "накази", в яких викладають офіційну позицію щодо ключових питань, але рідко ці заяви містять заклики до насильства або територіальних завоювань. У документі на три тисячі слів Росія згадується у 53 рази, що наголошує на дуже чіткому акценті на територіальних інтересах РФ.

"З духовно-морального погляду "спеціальна військова операція" є "священною війною", в якій Росія та її народ захищають єдиний духовний простір Святої Русі", — йдеться у документі, де використовується улюблений кремлівський евфемізм для назви повномасштабного вторгнення в Україну.

Далі у "наказі" наголошується на статусі України як частині ширшого "російського світу", а також наголошується на необхідності знищити українську державність раз і назавжди. Після завершення нинішньої війни, зазначається у документі, "вся територія сучасної України має увійти до зони впливу Росії, а можливість існування на цій території політичного режиму, ворожого РФ та її народу має бути повністю виключена".

Настрій, висловлений у документі, розширює попередні заяви патріарха Кирила з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Глава РПЦ часто стверджував, що українці та росіяни – "один народ". Коментарі Кирила, який є одним із ключових ідеологічних прихильників війни, викликали широку критику, включаючи застереження від Папи Римського Франциска про перетворення на "служителя Путіна".

Новий наказ позиціонує вторгнення Росії в Україну як частину великої духовної боротьби проти Заходу, який Москва звинувачує в сатанізмі. Це схоже на ідеологічні аргументи ісламістських радикалів, які вже давно намагаються зобразити Сполучені Штати та інші західні країни як "сатанинські", щоб виправдати свій екстремістський порядок денний. Окрім РПЦ, численні чиновники Кремля намагаються подати війну проти України як "екзистенційну боротьбу" із західним "сатанізмом". Ще однією моторошною луною ісламістської доктрини є заява патріарха Кирила про те, що російські солдати, які загинули на війні проти України, "змиють свої гріхи".

Схвалення Російською православною церквою риторики, що зазвичай асоціюється з релігійним екстремізмом, не повинно викликати подиву. Зрештою, все російське вторгнення в Україну спочатку подавали як "хрестовий похід". Після окупації Криму у 2014 році російський диктатор Володимир Путін порівняв український півострів із Храмовою горою та говорив про його духовну важливість для росіян. Він постійно наполягає на тому, що українці з росіянами "один народ", називаючи Україну "невід’ємною частиною російської історії, культури та духовного простору".

Нещодавнє оголошення "священної війни" проти України та Заходу відбувається у критичний момент повномасштабного вторгнення Росії. З лютого 2022 року путінська армія не змогла подолати український опір чи зламати волю України до самозахисту. Не маючи поточних перспектив вирішального військового прориву, Кремль все частіше вдається до тактики терору, включаючи бомбардування українських міст та методичну руйнацію української енергосистеми.

Визначаючи вторгнення у чітко-духовних термінах, РПЦ сподівається виправдати військові злочини проти України, заохочуючи більше росіян йти на війну добровольцями. Нещодавнє оголошення Москвою "священної війни" також надсилає чіткий сигнал усім тим на Заході, хто все ще вірить у можливість досягнення будь-якого компромісу з Кремлем. Якщо спочатку Путін намагався виправдати вторгнення як прагматичну відповідь на розширення НАТО, то тепер очевидно він розглядає війну як "священну місію" і не зупиниться, поки Україна не буде стерта з карти Європи.

Політика Путіна, війни, які веде Кремль за останні два десятиліття, і особливо яскраво повномасштабне вторгнення в Україну, показали, що Росія та Україна ставляться не просто до двох різних культур, а й до різних типів цивілізації.