Малюк пояснив боротьбу СБУ з "коригувальниками в рясах" УПЦ МП

Читать на русском

Малюк пояснив боротьбу СБУ з

Малюк пояснив боротьбу СБУ з "коригувальниками в рясах" УПЦ МП

Служба безпеки України не бореться зі священнослужителями загалом. У відомства виникають запитання тільки до тих, хто працює проти нашої країни, прикриваючи рясою ФСБешні мундири.

Про розслідування щодо окремих церковників, зокрема з УПЦ Московського патріархату, голова СБУ Василь Малюк висловився в ефірі телемарафону на телеканалі ICTV. "Із-під ряси мундир виглядає. Що тут спільного з Богом?" – задав риторичне запитання керівник Служба безпеки України.

"Якщо особа в рясі стоїть і по телефону коригує вогонь ворога по мирному кварталу – що тут спільного з Богом? Чи може ряса та кадило в такому випадку бути індульгенцією? Звичайно, ні. Ми її притягуємо до відповідальності як і будь-кого іншого", – пояснив генерал-лейтенант.

Він наголосив, що СБУ в жодному разі не бореться із представниками церкви, а тільки з тими особами, які працюють в інтересах агресора.

Завдяки СБУ вже 23 агенти в рясах отримали судові вироки (станом на 23 березня 2024 року). Список їхніх злочинів – від держзради до розпалювання міжрелігійної ворожнечі. Загалом оголошено 37 підозр і відкрито більше 80 кримінальних проваджень.

Малюк нагадав про історичні факти. У 1775 році було знищено Запорізьку Січ за вказівкою Катерини ІІ. "Січ їм завжди була як кістка поперек горла... Це ще тоді був зародок демократії", – зазначив генерал-лейтенант.

Російські війська оточили Січ у той час, коли там перебувало всього близько 3000 козаків – усі інші в цей час працювали на користь Росії, були в поході. Росіяни цим скористалися. До українських воїнів підійшов російський священнослужитель і обдурив їх, заявив, що "православну кров проливати ніхто не збирається, треба лише поспілкуватися". Козаки пропустили росіян, за що багато хто поплатився життям.

"Це яскравий приклад того, як нам "допомагали" товариші в рясах", – сказав Малюк.