Гранти замість держзамовлення: Рада підтримала масштабну реформу вищої освіти (оновлено)

образование,вуз

Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам".

Урядовий законопроєкт №10399 у першому читанні підтримали 234 депутати, повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram.

У Міністерстві освіти і науки пояснили, що ця реформа передбачає перерозподіл коштів, які держава виділяє на фінансування безкоштовного навчання у вищих навчальних закладах (ВНЗ).

Зокрема, законопроєктом передбачено нову систему державного замовлення фахівців для ключових професій (зокрема лікарів, вчителів, військових, інженерів деяких спеціалізацій тощо), уточнили у пресслужбі Міністерства освіти та науки.

Абітурієнти, які вступатимуть на інші спеціальності, отримуватимуть державну допомогу у формі гранта – чіткої суми грошей, яку зможуть використати на покриття вартості контракту із закладом вищої освіти.

"Сума гранту визначатиметься урядом, але в сьогоднішніх умовах передбачається діапазон між 15 і 50 тис. грн, які розподілятимуться за результатами ЗНО/НМТ з коригуванням на коефіцієнт спеціальності. Найбільш здібні вступники отримають грант, який покриватиме всю вартість навчання, а для інших залучатиметься механізм співфінансування", – пояснили у МОН.

Також законопроєктом передбачено трансформацію механізму пільгового кредитування. На відміну від чинної системи такого кредитування, оператором видачі кредитів та їх повернення буде не заклад вищої освіти, а банк.

Водночас у МОН наголосили, що пільги для здобувачів вразливих категорій населення зберігаються: вони переважно навчатимуться на місцях державного замовлення.

Читайте також: Міносвіти назвало професії, які матимуть великий попит через п’ять років. ПЕРЕЛІК

Згідно із пояснювальною запискою до законопроєкту, він передбачає "реформування системи фінансування здобуття вищої освіти на основі диверсифікації способів фінансового забезпечення навчання здобувачів, підвищення ефективності використання державних коштів в частині фінансування державного замовлення, адресності державної цільової підтримки".

Автори документа зауважують, що станом на початок 2022-2023 навчального року на умовах державного замовлення навчалися 418,3 тис. здобувачів, що складало 39,7% контингенту, за кошти фізичних та юридичних осіб – 635,5 тис. осіб або 60,3%.

Водночас в умовах війни спроможність громадян оплачувати здобуття освіти за рахунок власних коштів падає, відтак система грантів має сприяти залученню ширшого кола громадян до навчання у закладах вищої освіти

Серед іншого, законопроєкт також передбачає обов’язкове працевлаштування за фахом випускників низки спеціальностей, що здобувають вищу освіту за рахунок державного замовлення.

Автор: Михайло Орлюк