У США подали найбільший позов проти Instagram за шкоду психічному здоров’ю молоді

facebook,instagram

Материнську компанію Facebook і Instagram – Meta – звинувачують у введенні громадськості в оману щодо ризиків використання соціальних мереж і сприянні кризі психічного здоров’я серед молоді. Позови були висунуті у федеральному позові, який оголосили десятки штатів США.

Як пише ВВС, позови свідчать, що компанія використовувала функції, що викликають залежність, щоб "захопити" користувачів, приховуючи при цьому "суттєву небезпеку" своїх платформ.

У позові говориться, що Meta порушила закони про захист прав споживачів, беручи участь у "оманливій" поведінці.

У ньому також сказано, що компанія збирала дані про дітей віком до 13 років, порушуючи свої зобов’язання відповідно до закону про захист конфіденційності дітей в інтернеті.

Ще дев’ять штатів також висунули подібні позови у своїх власних позовах.

Представник Meta сказав, що компанія поділяє прагнення генеральних прокурорів "надавати підліткам безпечний, позитивний досвід онлайн" і "вже запровадила понад 30 інструментів для підтримки підлітків та їхніх сімей".

Meta та інші компанії соціальних медіа вже стикаються з сотнями судових позовів у США, поданих родинами, молодими людьми та шкільними округами щодо впливу на психічне здоров’я.

Хоча Meta заперечує звинувачення в тому, що Instagram шкодить психічному здоров’ю молодих людей та заявляє, що використання соціальних мереж допомагає підліткам знайти підтримку, існує багато досліджень, які свідчать про те, що тривале перебування в соціальних мережах може негативно вплинути на психічне здоров’я молодих людей. Одне з досліджень навіть пов’язує смерть підлітка у Великій Британії з "негативним впливом онлайн-контенту".

Автор: Галина Ялівець