Ракета Х-101 влучила по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві (ФОТО)

Ракета Х-101 влучила по дитячій лікарні

Вранці, 8 липня, росія здійснила атаку на Київ та влучила ракетою Х-101 в дитячу лікарню "Охматдит"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "zn.ua" та "УП".

В СБУ повідомили, що по Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" у Києві було завдано удару стратегічною крилатою ракетою Х-101, запущеною із стратегічного бомбардувальника Ту-95.

Слідчі вже провели попереднє обстеження місця удару та знайшли докази застосування саме ракети Х-101. Зокрема, було виявлено уламки корпуса задньої частини ракети з серійним номером та частину руля цієї ж ракети.

У мережі оприлюднено відео моменту удару по "Охматдиту". На відео видно, що будівлю пошкодила не лише вибухова хвиля, а й сама ракета, яку не змогли збити сили ППО.

Наразі слідчо-оперативна група СБУ разом з Національною поліцією та іншими відповідними службами продовжують роботу на місці трагедії. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством, триває розслідування.

Міський голова Києва Віталій Кличко у Telegram повідомив, що кількість постраждалих внаслідок сьогоднішньої атаки ворога продовжує збільшуватися:

Наразі постраждали 96 людей, серед них — троє дітей. 52 поранених госпіталізували. Іншим — надали допомогу на місці. Підтверджена загибель двох дорослих в лікарні Охматдит. Одна з них — молода лікарка медзакладу.
У лікарні Охматдит наразі 16 постраждалих. Семеро з них — діти. 15 постраждалих госпіталізували.
Двоє постраждалих з інших районів померли в лікарні.
Також попередньо, 7 людей загинули в Дніпровському районі внаслідок падіння уламків на медичний центр. Там також є постраждалі. Пошкоджена будівля медзакладу. Екстрені служби працюють на місці.
Попередньо, 7 загиблих і в бізнес-центрі в Солом’янському районі. Скрізь працюють екстрені служби. Інформація уточнюється і оновлюється.

Директор "Охматдиту" Володимир Жовнір зазначив, що наразі організовується евакуація та переїзд усіх, хто був у приміщенні.

Президент Зеленський, який імовірно 8 липня прибув у Варшаву, написав, що "Охматдит" у Києві одна з найважливіших не лише в Україні, а й у Європі виключно дитяча лікарня:

Зараз лікарня пошкоджена російським ударом, під завалами люди, точна кількість поранених і загиблих наразі невідома. Зараз усі допомагають розбирати завали: лікарі, звичайні люди.
Росія не може не знати, куди летять її ракети, і повинна сповна відповісти за всі свої злочини: проти людей, проти дітей, проти людяності загалом. Дуже важливо, щоб світ зараз не мовчав про це і щоб кожен бачив, що таке Росія, що вона робить.

Нагадаймо, що вранці 8 липня росія атакувала ракетами Київщину.