Силам РФ «навряд чи вдасться досягти прориву, який зруйнував би лінію фронту» – ISW

Українські військові в околицях Часового Яру, який є обʼєктом атак сил РФ упродовж останніх місяців

Російські війська можуть активізувати наступальні операції та повітряні удари впродовж найближчих тижнів, щоб використати обмежені з огляду на затримку західної допомоги можливості ЗСУ, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). Фахівці також вважають, що силам РФ «навряд чи вдасться досягти прориву, який зруйнував би лінію фронту».

«Російські війська намагалися використати деградований потенціал протиповітряної оборони України, щоб зруйнувати українську енергетичну мережу та завдати довгострокової шкоди українській інфраструктурі та оборонно-промисловому потенціалу. Очікуване прибуття американської допомоги у сфері безпеки, ймовірно, актуалізувало ці міркування для російських сил, і російське військове командування, ймовірно, посилить наступальні операції та ракетні удари та удари безпілотників, щоб досягти оперативно-важливих ефектів, яких, безумовно, стане важче досягти проти добре забезпечених українських сил», – відзначають експерти.

У ISW наголошують, що «російські війська досягли лише тактичних здобутків упродовж останніх шести місяців», коли планова допомога з боку США затримувалася.

«Російські війська все ще можуть досягти значних успіхів в оперативному плані впродовж наступних тижнів і можуть віддавати пріоритет секторам фронту, де українська оборона виглядає відносно нестабільною, зокрема на захід від Авдіївки, або ділянкам фронту, де російські війська перебувають у межах досяжності оперативно-важливих об’єктів, наприклад, біля Часового Яру», – вказано у звіті ISW.

Палата представників Конгресу США під час голосування 20 квітня підтримала виділення допомоги для України.

Законопроєкт про допомогу Україні підтримала більшість конгресменів у Палаті представників. «За» проголосували 311 конгресменів, проти – 112.

Тепер це питання має розглянути американський Сенат і потім підписати президент США Джо Байден.

Загальний розмір законопроєкту щодо допомоги Україні, який ініціював спікер-республіканець Палати представників Майк Джонсон становить 60,84 мільярда доларів. Третина цих коштів, саме 23,2 млрд доларів, залишаться в США та будуть витрачені на поповнення американських запасів.

Форум