Після втрати Авдіївки влада почала масово укладати договори на будівництво укріплень

оборона,споруди,фортифікаційні

За тиждень з 24 лютого по 2 березня оприлюднено 60 тисяч повідомлень про закупівлі на загальну суму 23,85 млрд грн, з них 8,51 млрд грн пішло на фортифікаційні та захисні споруди.

Про це повідомляють Наші гроші із посиланням на дані у системі Prozorro.

Найбільший тендер розміром 4,19 млрд грн стосувався будівництва споруди для захисту електрообладнання Дністровської ГАЕС. "Укргідроенерго" засекретило цю закупівлю відтак кошторис і ціни будматеріалів не оприлюднені.

Водночас обласні державні адміністрації провели минулого тижня майже дві сотні закупівель на зведення фортифікаційних споруд на загальну суму 4,32 млрд₴

Зокрема, Харківська ОДА уклала таких угод на 0,94 млрд грн, Житомирська – 0,59 млрд грн, Сумська – 1,87 млрд₴ Разом з тим для будівництва фортифікацій на території Сумщини угоди на 0,63 млрд грн уклала Тернопільська обладміністрація. А Полтавська ОДА замовила будівництво споруд на 0,29 млрд грн на території Донеччини.

Як повідомлялося, до цього Департамент житлово-комунального господарства Харківської ОДА з початку лютого уклав сотні угод на будівництво фортифікаційних споруд загальною вартістю понад 2 мільярди гривень. Щонайменше у частині з них датою завершення робіт вказано 30 січня 2025 року.

Департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА також у лютому уклав три угоди на будівництво військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд на території області загальною вартістю 946,86 мільйона гривень. У системі не вказано ні виду оборонної споруди, ні точної локації, ні назви будівельного підрядника, ні кошторисних цін, у "Прозорро" оприлюднено тільки дату завершення будівництва – 26 грудня 2025 року. Тобто йдеться про будівництво секретних об’єктів впродовж двох років.

Скільки коштів держава виділила на будівництво укріплень?

  • 19 січня Кабмін виділив профільним відомствам та обласними державним адміністраціям 17,5 мільярда гривень на зведення фортифікаційних укріплень та невибухових загороджень.
  • 12 січня Кабінет Міністрів виділив Міністерству оборони 2,49 мільярда гривень на будівництво фортифікаційних укріплень та загороджувальних смуг.

Нагадаймо, наприкінці листопада минулого року Міністерство цифрової трансформації спільно з Міністерством оборони створили робочу групу з питань будівництва фортифікаційних споруд, у тому числі за кошти приватних компаній.

Тоді ж президент Володимир Зеленський провів у Запорізькій області нараду щодо будівництва фортифікаційних споруд, доручивши прискорити їх зведення на всіх основних напрямках.

Автор: Михайло Орлюк