Путін забрав у Wintershall Dea та OMV спільний бізнес з російським "Газпромом"

путін

Володимир Путін підписав укази про створення нової російської компанії, якій передадуть всі права, активи та обов’язки спільних підприємств "Газпрому" з німецькою Wintershall Dea та австрійською OMV, які займаються розробкою Південно-Російського родовища та Ачімівських покладів Уренгойського родовища.

Відповідні укази оприлюднені на офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ, пише російська редакція Forbes.

Видобуванням на Південно-Російському родовищі займалося ВАТ "Північнафтогазпром", частки в якому належать "Газпрому" (40%), Wintershall (35%) та OMV (25%).

Видобуванням на Ачімівських покладах займаються АТ "Ачимгаз" (по 50% належить Wintershall та дочірній компанії "Газпрому" – "Газпром Видобуток Уренгой").

Обидві компанії будуть перетворені на ТОВ. Також замість пов’язаних з родовищами АТ "Газпром ЮРГМ Трейдінг" та АТ "Газпром ЮРГМ Девелопмент" та замість АТ "Ачим збут" та ТОВ "Ачим Девелопмент" з’являться однойменні ТОВ.

Згідно з текстом указу Путіна, частку у всіх цих компаніях отримає російський "Согаз".

Читайте також: "Нафтогаз" отримав рішення британського суду для стягнення з Росії $5 мільярдів за активи в Криму

Як повідомлялося, у січні найбільша незалежна нафтогазова компанія Європи – Wintershall Dea, яка була партнером російського "Газпрому" у низці проєктів, оголосила про вихід з Росії та пов’язані з цим списання на 5,3 мільярда євро у четвертому кварталі 2022 року. В компанії пояснили це рішення діями російської влади, яка фактично експропріювала активи Wintershall Dea в РФ.

Голова Wintershall Dea Маріо Мерен пояснював, що російський "Газпром" взяв під свій контроль спільні підприємства у Сибіру і спустошив їх банківські рахунки, звідки зникли кошти на майже 2 мільярди євро.

При цьому ще влітку минулого року очільник Wintershall Dea заявляв, що компанія не планує виходити зі спільних з російським "Газпромом" проєктів.

Wintershall Dea – найбільша нафтогазова компанія в Європі, що належить нафтохімічному концерну BASF (67%) та LetterOne (33%), заснованій російськими мільярдерами Міхаілом Фрідманом, Гєрманом Ханом та Олексієм Кузьмічовим. Веде видобуток газу та нафти в Норвегії, Німеччині, а також у Росії спільно з "Газпромом", працює в Латинській Америці, Єгипті та на Близькому Сході.

У Росії Wintershall Dea разом із "Газпромом" бере участь у розробці низки родовиз. Крім того, компанія була одним із інвесторів проекту "Північний потік-2".

Автор: Михайло Орлюк