Розкрадання на 100 мільйонів в "Енергоатомі": Суд відпустив підозрюваного під заставу у 7 мільйонів

цхоят

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід для гендиректора відокремленого підрозділу "Атомпроектінжиніринг" держпідприємства НАЕК "Енергоатом" Миколі Божку у вигляді вигляді застави у розмірі 7 млн₴

Як повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП), таким чином суд задовольнив клопотання прокурорів частково.

Також суд поклав на підозрюваного низку процесуальних обовʼязків, у тому числі він має ️здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний засіб контролю.

Як повідомлялося, НАБУ повідомило про підозру гендиректору "Атомпроектінжинірингу" Миколі Божку ще 25 жовтня. Разом з іншими чотирма фігурантами справи Божка підозрюють у завданні майже 100 млн грн збитків державі при будівництві Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

За даними слідства, для завершення будівництва об’єкта у грудні 2020 року підрозділ "Атомпроектінжиніринг" уклав угоду з приватною компанією в обхід відкритих торгів. Згодом додатковими угодами ціну договору збільшили втричі – з 421 млн грн до 1,497 млрд грн, зокрема додавши до його умов постачання обладнання системи радіаційного контролю, яке підрядник перепродав "Енергоатому" втричі дорожче.

Читайте також: Розікрали 100 мільйонів: НАБУ повідомило про підозру гендиректору підрозділу "Енергоатома" (оновлено)

Нагадаймо, на початку 2022 року журналісти проєкту "Схеми" з’ясували, що менеджмент "Енергоатому" у грудні 2020 року без тендеру уклав непублічний договір із новим приватним підрядником фірмою "КБР" на добудову Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), тоді як публічно заявляв про "майже 100% готовність об’єкту".

Загалом протягом 2021 року "Енергоатом" непублічно перерахував цій приватній компанії 1,15 мільярда гривень на завершення будівництва сховища, хоча початково договір укладався на суму 422 млн₴

Журналісти також отримали аудіозапис наради у кабінеті високопосадовця державного "Енергоатому", учасники якої обговорюють, як приховати факти зникнення частини коштів на будівництво ЦСВЯП і яка, ймовірно, відбулася 28 грудня 2020 року.

"Ви ж розумієте, що гроші пішли, продані, сп…жені і так далі. Треба знаходити інші джерела фінансування і причому їх треба якось узаконити. Як? Ми ще не зовсім розуміємо" – каже на них голос, схожий на голос Миколи Божка, керівника "Атомпроектінжинірингу", відокремленого підрозділу "Енергоатому", який виступав замовником будівництва від держави.

З розмови випливає, що частина коштів зникла, і посадовець "Енергоатому", призначений вже за президентства Володимира Зеленського, радиться, як це приховати – "закрити діри" через стару закупівлю і старого підрядника, чи через нового підрядника, залученого ним непублічно – компанію "КБР".

Автор: Михайло Орлюк