Єврокомісія підготує відповідь на заклик п’яти країн обмежити імпорт агропродукції з України

експорт,продукти

Єврокомісія наступного тижня запропонує торговельні заходи щодо України після того, як Болгарія, Польща, Румунія, Словаччина та Угорщина у спільному листі до ЄК вимагали введення імпортних мит на українське зерно через нібито недобросовісну конкуренцію.

Про це на брифінгу заявив речник Єврокомісії з питань торгівлі та сільського господарства Олоф Гілл, передає Європейська правда.

"Наш намір полягає в тому, щоб наступного тижня виступити з пропозицією щодо торговельних заходів Єврокомісії стосовно України. Я не можу сказати більше про це зараз, тому що все це ще обговорюється на внутрішньому рівні", – зазначив Гілл.

За його словами, Рада ЄС проведе стратегічний діалог про майбутнє сільського господарства в Європі 23 січня, де буде обговорюватися питання України.

"Можу сказати, що наш намір має значною мірою вирішити деякі з проблем та чутливих питань (щодо імпорту української агропродукції до ЄС, – ред.)", – резюмував Гілл.

Напередодні повідомлялося, що міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини у спільному листі до Європейської Комісії вимагають запровадження імпортних мит на українське зерно через нібито недобросовісну конкуренцію.

Минулого тижня міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що новий уряд країни не скасовуватиме заборону на імпорт низки аграрних товарів з України, ембарго на їх ввезення до Польщі буде безстроковим. Водночас влада країни визнає, що це рішення порушує правила ЄС і намагатиметься його юридично адаптувати до них.

Нагадаймо, ще 15 вересня 2023 року Європейська комісія відмовилася продовжувати дію тимчасової заборони на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС. Водночас Україна погодилася запровадити систему ліцензування експорту, щоб уникнути різких стрибків експорту зерна до цих країн.

Однак Словаччина продовжила попередню заборону ЄС на імпорт чотирьох видів зерна, Польща ввела додаткові заборони на українське борошно та корми, а Угорщина заборонила ще 25 продуктів, про які раніше не йшлося, включно з м’ясом.

Наразі тривають переговори України щодо запровадження механізму ліцензування експорту українських агротоварів з обов’язковою верифікацією в кожній із п’яти країн, відомо, що конкретних домовленостей вдалося досягти з Болгарією.

Автор: Галина Ялівець