Будівництво у Києві ЖК "Dnipro Island" – незаконне

Читать на русском

Будівництво у Києві ЖК

Будівництво у Києві ЖК "Dnipro Island " – незаконне

Правоохоронці розслідують факти можливого порушення законодавства в процесі підготовки до зведення ЖК “Dnipro Island” (дозвіл на будівництво ДІАМ надала 28 лютого 2024 року) на Дніпровській набережній.

Зокрема, у Нацполіції встановили, що минулоріч було незаконно змінено цільове призначення земельної ділянки під майбутньою забудовою. Так, ще в 2003 році Київрада відводила її в оренду ПП “Фірма “Вікторія” (свого часу входила до орбіти обвинувачуваного в держзраді Віктора Медведчука) під будівництво торгово-розважального центру, виключно громадську забудову передбачає тут і відповідний ДПТ, але минулоріч державний реєстратор на незрозумілих підставах дозволив використовувати її для зведення багатоквартирного житла. За реалізацію проєкту вказаного ЖК взявся девелопер “Креатор-Буд”, який неодноразово фігурував у “забудовницьких” скандалах і власником якого є тернопільський бізнесмен Ігор Гуда (на колажі). Втім, вочевидь, інтереси в цій історії можуть мати і особи із орбіти одіозного заступника голови ОП Олега Татарова, на яких в 2023-ому була переписана “Фірма “Вікторія”.

Як стало відомо КВ, відповідне слідство здійснюється в рамках кримінального провадження №42023102020000027 від 21 березня 2023 року, яке було відкрито Дарницьким управлінням Нацполіції Києва.

Фігурантам даної справи попередньо інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 190 (шахрайство, вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому) та ст. 356 (самоправство) Кримінального кодексу (КК) України.

Так, правоохоронці з’ясували, що невстановлені досудовим розслідуванням особи, шляхом введення в оману державного реєстратора, змінили цільове призначення ділянки на Дніпровській набережній під майбутньою забудовою (кадастровий номер – 8000000000:90:009:0050, площа – 4,5 га, власником є територіальна громада Києва, орендарем – ПП “Фірма “Вікторія”). Завдяки цьому, на переконання слідчих, ймовірні зловмисники отримали можливість використовувати вказану ділянку з порушенням вимог ст. 96 Земельного кодексу України (цією статтею, зокрема, встановлено, що землекористувачі повинні використовувати ділянки відповідно до їхнього цільового призначення. – КВ) та самоправно проводити роботи по зведенню на ній житлових будинків.

Що встановили правоохоронці

У ході слідства правоохоронцям стало відомо, що станом на 27 березня 2023 року, згідно з даними Державного земельного, у земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:90:009:0050 було вказано цільове призначення «інша комерційна діяльність».

Надалі, 2 серпня 2023 року ПП “Фірма “Вікторія” подало повідомлення державному кадастровому реєстратору про виявлення технічної помилки у категорії та цільовому призначенню цієї земельної ділянки. Про яку саме помилку йшлося, в судових ухвалах по цьому провадженню не уточнюється.

За результатами опрацювання відповідної заяви землекористувача, державний кадастровий реєстратор прийняв рішення про відмову у виправленні помилок. Офіційним обґрунтуванням стало те, що відомості Державного земельного кадастру “відповідають інформації, яка міститься в документах, що стали підставою для внесення цих відомостей”.

Але вже через два дні, 4 серпня, ПП «Фірма Вікторія» повторно подало державному кадастровому реєстратору повідомлення про виявлення технічної помилки в категорії та цільовому призначенню згаданої ділянки. І ця заява вже була задоволена. За інформацією Нацполіції, станом на 27 грудня 2023 року, відповідно до даних Державного земельного кадастру, ділянка з кадастровим номером 8000000000:90:009:0050 вже мала вид цільового призначення “02.10 Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури”.

При цьому, як вважають правоохоронці, насправді в даному випадку мова йде не про виправлення технічної помилки, а про фактичну зміну цільового призначення земельної ділянки. Київрада у 2003 році передавала цю ділянку вказаному підприємству в оренду “для будівництва, експлуатації та обслуговування соціально-громадського торговельного та розважального центру”. Крім того, згідно з Детальним планом території (ДПТ) 11 мікрорайону Позняки-Західні (затверджений рішенням Київради №1218/4051 від 15 листопада 2007 року), ця ділянка знаходиться в зоні громадської забудови, на якій заплановане будівництво офісно-торгівельного комплексу.

26 січня 2024 року Дарницький районний суд Києва з різних причин відмовив місцевій окружній прокуратурі в задоволенні клопотання щодо накладення арешту на вказану ділянку на період слідства. Правоохоронці не погодилися з такою позицією служителів Феміди, у зв’язку з чим Дарницька окружна прокуратура подала апеляційну скаргу до Київського апеляційного суду. Надалі, 28 лютого, вона була задоволена.

Однією з підстав для накладення арешту на землю послугувало те, що, на переконання правоохоронців, проведення будівельних робіт на даній ділянці призводить до її пошкодження та псування. Зокрема, йшлося про розриття поверхневого шару грунту, бетонування, зміну рельєфності поверхні тощо. А тому, мовляв, арешт цієї ділянки, який, серед іншого, передбачає заборону на проведення будівельних робіт на цій території, має перешкодити вказаним наслідкам – принаймні на час досудового розслідування.

Втім, вже 11 квітня 2024 року Дарницький районний суд скасував цей арешт, таким чином задовольнивши відповідне клопотання ПП “Фірма “Вікторія”. Одним із аргументів представників підприємства-землекористувача стало те, що воно 28 лютого 2024 року отримало від Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) дозвіл на проведення будівельних робіт на вказаній ділянці. У ПП “Фірма “Вікторія” зазначили, що цей документ є підтвердженням законності виконання будівельних робіт, а тому, мовляв, ні про яке самоправство щодо забудови цієї території в даному випадку мови йти не може.

 queiqxeihuirkantЗнімок екрану ухвали суду по цьому провадженню від 11 квітня 2024 року

Що цікаво, під час судового засідання, на якому розглядалося це питання, у прокуратурі повідомили, що про наявність згаданого дозволу від ДІАМ правоохоронцям стало відомо після ознайомлення із клопотанням “Фірми “Вікторія” про скасування арешту на ділянку. У зв’язку з цим можна зробити висновок що правоохоронці “приписували” фігурантам даного слідства самоправство через те, що припускали, що ніяких дозволів насправді не існує. Втім, на момент початку цього розслідування де-юре таких погоджень від держави ПП “Фірма “Вікторія” дійсно не мало.

Передісторія

26 червня 2003 року Київрада рішенням №549-5/709 погодила передачу ПП «Фірма «Вікторія» вищезгаданої земельної ділянки в оренду на 25 років для будівництва, експлуатації та обслуговування соціально – громадського розважального центру. 24 листопада того ж року між міськрадою та вказаним підприємством було укладено договір оренди цієї землі.

За інформацією судових ухвал по вищезгаданому провадженню, 25 березня 2005 року сторони погодили внесення змін до вказаної угоди. Відповідно до них, було змінено вид використання цієї ділянки, а саме – її було дозволено використовувати “для будівництва, експлуатації та обслуговування соціально-громадського торговельного та розважального центру з паркінгом”. Чи приймала Київрада рішення щодо такої зміни, у відкритих джерелах інформація відсутня.

Примітно, що надалі, трохи більш ніж через десятиріччя, на Хрещатику, 36 задумались “вигнати” ПП “Фірма “Вікторія” з орендованої землі. Так, 13 червня 2016 року Департамент земельних ресурсів Київської міськдержадміністрації (КМДА) зареєстрував у Київраді проєкт рішення №08/231-2572/ПР щодо розірвання договору оренди вказаної ділянки і щодо “надання дозволу на опрацювання можливості” її продажу на земельних торгах. Офіційною підставою для цього чиновники називали той факт, що підприємство не забудувало цю землю протягом 12 років, хоча орендною угодою був передбачений відповідний термін 3 роки. Втім, в результаті міськрада так і не затвердила цей документ.

Орендована “Фірмою “Вікторія” ділянка на карті

Через три роки, 25 липня 2019-го, Департамент містобудування та архітектури КМДА видав містобудівні умови та обмеження (МУО) із довгою назвою – на проєктування “Комплексної забудова території з об’єктами соціально-побутового, громадського, культового призначення, зон відпочинку та благоустрою для суспільних потреб в 11-му мікрорайоні житлового масиву Позняки та житлового масиву Позняки-Західні, на Дніпровській набережній (район затоки Берковщина та між Київським міським крейсерським яхтклубом та ТОВ «Княжий Затон»)”.

Замовниками видачі цих МУО виступили чотири юридичні особи, які є землекористувачами ділянок загальною площею більш ніж 51 га під майбутньою забудовою – вищезгадане ПП “Фірма “Вікторія”, а також ПП “Орєст” (орендар ділянки з кадастровим номером 8000000000:90:141:0006 площею 3,96 га), ТОВ “Академ-Клуб” (орендар ділянок з кадастровими номерами 8000000000:90:009:0023 та 8000000000:90:010:0169 площею 24,5 га та 15,7 га відповідно) і Релігійна Організація “Християнська Релігійна Громада “Посольство Благословенного Царства Божого Для Всіх Народів” (скорочено – церква “Посольства Божого”, постійний користувач ділянки з кадастровим номером 8000000000:90:009:0020 площею 2,6 га).

Згідно з МУО, максимальна висота будівель на цій території може становити 73,5 метрів, але остаточна висота має бути визначена проєктом. Також в документі зазначалося, що замовники будівництва повинні будуть передбачити благоустрій та впорядкування цієї території у прибережній захисній смузі із виділенням зон відпочинку. При цьому, в “містобудах” уточнювалося, що територія проєктування потрапляє в зону охоронюваного ландшафту і зону особливого контролю (смуги повітряних підходів), а також зони підтоплень природного і техногенного характерів. Крім того, частина цієї землі потрапляє у зону звукового тиску до 70 дБ.

Як зазначалося вище, 28 лютого 2024 року ДІАМ видала ПП “Фірма “Вікторія” дозвіл ІУ013240219178 на будівництво на орендованій ним ділянці. Офіційно це було названо “першою чергою” вищезазначеної “комплексної забудови”.

Згідно з цим дозволом, підприємство отримало право зводити на вказаній території 4 будинки на 1129 квартир з підземними паркінгами на 240 машиномісць. Висотність цих будинків має дорівнювати 32,6 м (одна будівля, приблизно 10 поверхів) та 42 м (три інші будівлі, 14 поверхів). Загальна площа забудови має скласти трохи більше 13 тис. кв.м., а загальна площа будівель – 117 тис. кв.м. Генеральним підрядником цього будівництва було зазначено ПП “Креатор-Буд”.

Ділянка під майбутніми будинками станом на лютий 2024 року (фото – “ЛУН”)

Невдовзі після цього однойменна девелоперська компанія “Креатор-Буд” презентувала проєкт забудови на вказаній ділянці площею 4,5 га, який отримав назву житловий комплекс (ЖК) “Dnipro Island” (“Дніпровський острів”). Що цікаво, на офіційному сайті цього комплексу повідомляється, що його висотність складатиме від 5 до 12 поверхів, що нижче показників, погоджених Держінспекцією з архітектури та містобудування. Чи виконають забудовники таку свою обіцянку, покаже лише час.

Рендер ЖК “Dnipro Island” (фото з офіційного сайту комплексу)

Впливові бенефіціари

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ПП “Фірма “Вікторія” було зареєстроване у липні 1997 року. Його керівником зазначено Олега Олефіра, кінцевим бенефіціаром – Валерія Коваленка.

Система Youcontrol відносить ПП “Фірма “Вікторія” до групи компаній родини Міщенка, яка об’єднує близько чотирьох десятків суб’єктів господарювання, зайнятих у сферах нерухомості, будівництва, права, видавничої та ресторанної діяльності. Її ключовою особою є бізнесмен Валерій Міщенко. При цьому, у відкритих джерелах є інформація про те, що Міщенко не є самостійною фігурою, а входить до оточення діючого заступника голови Офісу Президента (ОП) Олега Татарова. Наприклад, про це ще минулоріч повідомляв блогер Володимир Бондаренко.

Нагадаймо, Татаров за часів Віктора Януковича займав керівні посади в органах Міністерства внутрішніх справ. Зокрема, в 2011-2014 роках він був заступником начальника Головного слідчого управління МВС. При цьому, за інформацією журналістів, під час Євромайдану Татаров регулярно публічно коментував події на мітингах, розповсюджуючи звинувачення на адресу активістів.

Що стосується ПП “Орєст” і ТОВ “Академ-Клуб”, які є “сусідами “Фірми “Вікторія” і з яким вони разом отримували МУО на проєктування забудови в Дарницькому районі, то ще в 2022-2023 роках українські ЗМІ прямо пов’язували їх із оточенням досить впливових політиків та бізнесменів. Зокрема, йшлося про одіозного Віктора Медведчука (екснардепа та одного з керівників нині забороненої партії “Опозиційна платформа – За життя” (“ОПЗЖ”), який наразі обвинувачується в державній зраді та перебуває на території рф) та його ексоднопартійця Вадима Столара (також діючий нардеп, якого до 2020 року називали “смотрящим по Києву”).

При цьому, видання “Bihus.Info” у вересні 2023 року повідомляло, що не дивлячись на арешт цих компаній в рамках кримінальної справи щодо держзради Медведчука, накладений судом ще в 2022-ому, по факту ці компанії в реєстрі арештованих не опинилися. Завдяки цьому, за інформацією журналістів, вони декілька разів змінювали структуру власності, а намагання Столара в судовому порядку повернути свої частки в цих ТОВках не мали успіху. Також у “Bihus.Info” припустили, що до таких перереєстрацій, ймовірно, доклав руку все той же Олег Татаров, який в ОП курує правоохороний блок. Такого висновку журналісти дійшли через те, що новими співвласниками цих “контор” були особи із орбіти Татарова.

Також можна припустити, що відношення до орбіти Медведчука мало й ПП “Фірма “Вікторія”. Про це, наприклад, може свідчити той факт, що до 2023 року засновником цього підприємства було ТОВ “Осокорки 7”, яке “Bihus.Info” і вищезгаданий Володимир Бондаренко також пов’язували зі вказаним політиком і яке також раніше було засновником все того ж ПП “Орєст”. Наразі останнє підприємство система Youcontrol відносить до групи братів Константіновських, що об’єднує близько трьох десятків компаній, основними напрямками діяльності яких є нерухомість, будівництво, фінанси та ресторанний бізнес (мережа столичних ресторанів “Carte Blanche”). Ключовими особами даної групи є брати Вячеслав (народний депутат VIII скликання від “Народного фронту”) і Олександр Константіновські. Останній у 2021-2022 роках був співвласником ПП “Фірма “Вікторія”.

Достатньо скандальною є і персона очільника церкви “Посольства Божого” (ще одного отримувача вказаних МУО від КМДА) Сандея Аделаджі. Нагадаймо, свого часу ЗМІ багато писали про те, що він заплямував себе побудовою фінансових пірамід та обманом людей. Так, у 2010 році цього “пастора” звинувачували в тому, що він рекомендував своїм парафіянам нести заощадження до компанії “Кінгз-кепітал”, яка виявилася банальною фінансовою пірамідою. У результаті її краху сума збитків, завданих постраждалим від афери, становила понад 141 млн гривень.

Що цікаво, на богослужіння до Сандея Аделаджі любив свого часу заходити ексмер Києва Леонід Черновецький. Він та деякі члени його “молодої гарної команди” навіть вважалися постійними парафіянами “Посольства Божого”.

ПП “Креатор-Буд” (генпідрядник будівництва ЖК “Dnipro Island”) було зареєстроване у Тернополі в березні 2006 року. Керівником цього підприємства вказано Олега Лахиту, засновниками – АТ “ЗНВКІФ “Боніфай” та мешканця Тернополя Ігоря Гуду, який також є кінцевим бенефіціаром “Креатор-Буду”.

Система Youcontrol відносить це підприємство до групи сімей Гуди та Цимбалюк. Основними напрямками діяльності компаній цієї групи, яких нараховується майже п’ять десятків, є будівництво, нерухомість, медична практика і торгівля медичними виробами. Ключові особи групи – підприємець і власник будівельної компанії “Креатор-Буд” Ігор Гуда та сестра його дружини Анна Цимбалюк. До речі, її свекор – ексголова Львівської та Тернопольскої облдержадміністрацій і народний депутат поточного IX скликання від ВО “Батьківщина” Михайло Цимбалюк (член політичної ради вказаної партії).

Забудовник “Креатор-Буд” має в своєму портфоліо майже три десятки житлових комплексів у Києві, Львові та Тернополі – як реалізованих, так і тих, що наразі будуються. Одним із найбільш скандальних столичних проєктів цього девелопера є ЖК “Gravity Park” на просп. Перемоги, 139. Як повідомляла КВ, проти цієї забудови активно виступає місцева громадськість Святошинського району. Зокрема, місцеві мешканці обурені тим, що цей ЖК зводиться впритул до НПП “Голосіївський” (багатоповерхівки будуються фактично на території лісу), і вимагають від правоохоронців притягнути до відповідальності чиновників, які пішли на порушення містобудівного та природозахисного законодавства. Зокрема, вже є дані про те, що під час цієї забудови було знищено зелені насадження на ділянці біля ЖК – ймовірно, після проведеної там “викачки” грунтових вод.

Посаду директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА з 1 листопада 2016 року обіймає Олександр Свистунов. Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов’язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання.