Нафтопереробний завод у російському Туапсе зупинив роботу після атаки українських дронів

туапсе

Туапсинський нафтопереробний завод "Роснєфті", який є єдиним на чорноморському узбережжі РФ та входить до десятки найбільших у країні , зупинив переробку нафти та випуск нафтопродуктів після атаки безпілотниками 25 січня.

За даними джерел Reuters, завод, який переробляє щороку до 9 млн тонн сировини, виявився паралізованим після пожежі, яка виникла через удар українських дронів, передає The Moscow Times.

Унаслідок атаки на підприємстві згоріла вакуумна установка. За словами джерел, швидко відновити виробництво завод не зможе: ремонт орієнтовно може тривати до кінця лютого-початку березня.

Туапсинський НПЗ був побудований у 1929 році та є найстарішим з діючих в Росії. Минулого року він переробив 8,85 млн тонн нафти, виробив 1,6 млн тонн нафти, 1,15 млн тонн вакуумного газойлю та 2,95 мільйона тонн топкового мазуту.

Як повідомлялося. в ніч на 25 січня нафтопереробний завод у російському місті Туапсе, що в Краснодарському краї, був атакований безпілотними літальними апаратами Служби безпеки України. Після двох потужних вибухів розпочалася масштабна пожежа. Ушкодження отримала установка первинної обробки нафтопродуктів, а саме – вакуумна та атмосферна колони.

Раніше, 21 січня, загорівся термінал російської газової компанії "Новатек" в Усть-Лузі. За офіційними даними, внаслідок пожежі пошкоджено дві цистерни та насосну станцію. Однак виробництво на заводі зупинили повністю.

Офіційну причину пожежі російська влада не називає, на самому підприємстві заявили лише про "зовнішній вплив". За даними українських ЗМІ, нічна атака 21 січня – це спецоперація Служби безпеки України, в соціальних соцмережах також повідомляли про безпілотник, який пролетів у районі терміналу.

Автор: Юлiя Недашківська