Влада Черкас замовила найдорожче в Україні куряче філе для дитсадків на 23 мільйони

детсад

Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради уклав рекордну за обсягом угоду на постачання м’яса до дошкільних навчальних закладів міста на загальну суму 38,78 мільйона гривен.

При цьому передбачені нею ціни на м’ясо для черкаських дітей будуть суттєво вищими за аналогічні продукти в різних куточках України, повідомляє місцеве видання 18000 із посилання на дані у системі Prozorro.

Єдиним учасником тендеру і його переможцем стало ТОВ "Каштан-плюс". Тривалий час це підприємство було фактично монополістом з постачання продуктів харчування черкаським освітянам і зараз зберігає за собою постачання найбільш коштовних продуктів.

Загалом у компанії замовили майже 200 тонн різного м’яса, зокрема понад 100 тонн курячого філе. При цьому вартість кілограма курячого філе становитиме 220 гривень, хоча у роздрібних мережах ціни на нього значно нижчі – 150-170 гривень. Всього планується придбати курячого філе на суму у понад 23 млн гривень, тобто переплата тільки за цією позицією може скласти понад 7 млн₴

Ціна філе, яке купують черкаські освітяни також виявилася суттєво вищою, ніж для замовників на прифронтових територій. Зокрема, наприкінці минулого року інфекційна лікарня Мирнограда замовляла куряче філе по 190 гривень за кілограм.

Крім того, в один день із черкаським освітянами договір на постачання курячого філе підписали в місті Узин на Київщині, де ціна товару склала 175 гривень за кілограм. За даними у Prozorro, комунальні заклади у Житомирі купують м’ясо по 165 гривень за кілограм, а на Вінничині 8 січня купували філе за 150 гривень за кілограм.

У межах відповідної угоди черкаські освітяни, окрім коштовного курячого філе, планують також придбати й інші позиції. Зокрема, морожені туші курей першої категорії коштуватимуть 130 гривень за кілограм, м’ясо лопатки свинини – 220 гривень, філе індика – 292 гривні, м’ясо яловичини – 294 гривні.

Читайте також: Влада Кривого Рогу замовила в оточення Вілкула найдорожчу в Україні сіль для обробки доріг

Від департаменту освіти та гуманітарної політики міськради Черкас відповідну угоду підписав його очільник – Богдан Бєлов, з боку ж підприємства – директор Іван Запорожець. Раніше протягом багатьох років бенефеціаром підприємства "Каштан-плюс" була відома у місті родина Олексинків.

Політичними кураторами галузі освіти у Черкаській міській раді є представники партії "Слуга народу". Зокрема профільна заступниця міського голови Черкас Анатолія Бондаренка Анастасія Чубіна призначена на посаду саме за квотами пропрезидентської політичної сили.

Автор: Михайло Орлюк