"Big money" на крові: за що отримав підозру алкогольний магнат Євген Черняк

Читать на русском

"Big money" на крові: за що отримав підозру алкогольний магнат Євген Черняк

Власнику одного з найбільших алкогольних холдингів України Євгену Черняку оголошено про підозру. Правоохоронні органи інкримінують йому фінансування збройної агресії Російської Федерації. Сам Черняк перебуває за кордоном і відхрещується від обвинувачень. Але зібрані факти можуть свідчити, що алкогольний магнат та медійна особистість не до кінця чесний у своїх діях та намірах.

Євген Черняк – засновник алкогольного холдингу "Global spirits". Найвідоміші бренди, які виготовляються за його заводах – горілка «Хортиця», «Мороша», «Первак». До вторгнення РФ в Україну холдинг мав представництво в Росії та декілька підприємств на Середньому Сході, зокрема в Узбекистані.

Сам Черняк також відомий проектом "Big money". На його YouTube-каналі зазначається, що «Черняк проводить чесні інтерв’ю без води, політики та цензури з такими ж бізнесменами, як він. Лише практична інформація, лише факти для тих, кому потрібні великі гроші». З цим же проєктом Черняк проводить турне різними містами світу, де розповідає бажаючим, умовно, «як стати мільйонером».

Один з останніх його форумів проходив у лютому 2023 року в Дубаї. На подію були заявлені щонайменше 250 активних підприємців, а самого Черняка рекламували як «бізнес-спікера №1 в Європі». Вартість квитка на подію складала більше 100 доларів, а за бізнес-вечерю в люксовому українському ресторані на острові Palm Jumeirah потрібно було викласти суму у декілька разів більшу.

різне queiueiqudidtzant

Як зауважує Офіс Генпрокурора України у коментарі до підозри, Євген Черняк безпосередньо перед початком повномасштабного вторгнення РФ покинув територію України.

«Задля уникнення санкцій та забезпечення власної економічної вигоди він перереєстрував російські компанії холдингу на підконтрольну особу та організував їхню господарську діяльність на території РФ. Надалі разом зі спільниками він налагодив поставки оптових партій спирту та комплектуючих матеріалів з території РФ до підконтрольних йому підприємств у країнах Азії. Там виготовлялась алкогольна продукція під власними брендами, яку експортували до США та РФ».

Слідство вважає що підприємства, пов’язані з підозрюваним, з березня 2022 року сплатили до бюджету держави-агресора понад 14 мільярдів рублів податкових зобов’язань та зборів. Це еквівалентно майже 6 мільярдам гривень.

У свою чергу Служба безпеки України повідомляє, що під час обшуків в офісних приміщеннях холдингу Global spirits в Україні виявлено документи та інші речові докази незаконної діяльності на користь країни-агресора.

Підозру повідомлено Черняку та ще шести топменеджерам його компанії.

Оремо вирішується питання про накладання арешту на їхнє приватне і корпоративне майно для передачі в управління АРМА.

Після отримання підозри Євген Черняк на своїй сторінці у Facebook залишив великий допис російською мовою про те, що не співпрацює з агресором з 2014 року і не має жодного стосунку до того, що йому інкримінують. Більше того, він виявляється особисто волонтерив у Польщі від початку великої війни.

За словами Черняка після анексії Криму та окупації Росією українського Донбасу в 2014 році проти компанії Global spirits були введені російські санкції, а отже нібито жодних активів "Global spirits" там мати не могла. Але справа в тім, що це дуже далеко від правди. І дані з реєстрів це підтверджують.

До 2022 року алкоголь за ліцензією під брендами, що належать холдингу "Global Spirits", випускали на російських заводах «Русский Север» (Вологда) и «Родник и К» (Мытищи). Серед них горілка «Хортиця», «Мороша» та «Первак». Заводи «Русский север» и «Родник и К» входили в групу MSD, що спеціалізується на ліцензійному розливі алкогольної продукції, в тому числі іноземних правовласників, зокрема і "Global Spirits".

Згідно з рішенням Російської митної служби від 1 липня 2016 року, правовласником бренду «Мороша» була визнана кіпрська компанія «ГСХ Трейдмаркс Лімітед». Ліцензіатами заводи «Русский север» та «Родник и К».

різне

З даних Російської митної служби видно, що «ГСХ Трейдмаркс Лімітед» зареєстроване за адресою Afroditis, 25, 2 floor, office 204, Nicosia, Cyprus. Таку ж адресу, лише поверхом нижче має засновник української ТОВ «Глобал спірітс груп» — «Глобал спірітс АМГ Європа ЛТД». Отже сумніву в тому, що ці компанії були пов’язані після 2014 року і принаймні до весни 2022-го не може бути.

різне

У тому ж російському документі від митної служби зазначено, що представником правовласника на марку «Мороша» є ОО «ТД «Мегаполис». І тут цікаво, що за період з 1 січня 2008 року по 6 грудня 2016-го «Торговый дом «Мегаполис» ввезло на територію Росії понад 216 мільйонів одиниць алкогольної продукції під маркою «Хортиця», виробленої ТОВ «Українська дистрибуційна компанія» «Імідж Холдинг», а за період з 1 січня 2009-го по 15 грудня 2016-го заводами «Родник та К» та «Русский Север» було вироблено у сумі понад 36 та 40 мільйонів одиниць продукції «Хортиця».

У січні 2017 року Роспатент розглянув заяву «ГСХ Трейдмаркс Лімітед», що входить до холдингу Global Spirits, про визнання «Хортиці» загальновідомим у Росії товарним знаком і виніс позитивне рішення.

Російська преса наводить й інші цікаві факти щодо роботи "Global spirits" Черняка на ринку РФ. Так у 2021 році відвантаження марок холдингу Global Spirits в Росію зросли на 45%, до 7,1 млн. декалітрів. «З такою динамікою Global Spirits став найшвидшим у першій п’ятірці виробників горілки», — пишуть профільні російські ЗМІ.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну ситуація дещо змінилась. З травня 2022 року заводи «Родник та К» та «Русский Север» перейшли до групи компаній «Традиции успеха». Її власником став росіянин Олександр Беспалов, а генеральним директором Андрій Лазутін.

різне

Російське видання з посиланням на співрозмовників на алкогольному ринку писало, що перереєстрація є формальною, а «самі підприємства залишаться під контролем Євгена Черняка. Зміна власників могла бути потрібна для «видимого відчуження» активів у Росії».

у серпні 2023 року Лазутін та Беспалов засвітились у доволі цікавій історії, пов’язаній з агресією РФ проти України. Як розповів виданню «КоммерсантЪ» адвокат Беспалова, восени 2022 року до його клієнта звернувся Андрій Лазутін, старший з п’яти дітей якого потрапляв під призов до Збройних сил Росії. Він, побоюючись участі в СВО, попросив Беспалова «вирішити це питання через його зв’язки». Ціна питання складала 10 000 доларів. Проте, як вважають представники захисту, весь цей час телефони учасників угоди прослуховувалися правоохоронцями, які перевіряли дані про те, що колишній господар горілчаного бізнесу Євген Черняк міг витратити частину виручених за продаж грошей на фінансування ЗСУ. Проти Беспалова та Лазутіна офіційно завели справу про хабар.

За даними видання у результаті прослуховування виникла друга справа — про сприяння терористичній діяльності. Його основним фігурантом стали пан Черняк, якого Росія оголосила в розшук.

До перереєстрації на Беспалова «Русский Север», «Родник и К» и «Стандарт качества» перебували під контролем Oxford AMG-77 Limited. У рішенні Роспатенту від січня 2017 року зазначено, що Oxford AMG-77 Limited поряд з «Русским Севером», «Родником та К», «ТД Мегаполис» та низкою інших компаній входили у міжнародний алкогольний холдинг "Global Spirits".

З лютого 2023 року компанія «Традиции успеха», що по суті є формальним власником заводів, на яких розливають алкогольну продукцію Global spirits, заявляла про роботу над розробкою власних брендів в рамках програми імпортозаміщення. Бренди «Хортиця», «Мороша» та «Первак» будуть замінені іншими — «Хорта», «Морошка» та «ПервакЪ». Зауважимо, що заява про імпортозаміщення з’явилась на другому році великої війни і ніяк не у 2014 році, як це позиціонує Євген Черняк.

За даними джерела в Москві, на полицях магазинів російської столиці досі можна купити горілку бренду «Хортиця» і вона користується значно більшою популярністю, ніж будь-яка інша продукція з РФ.

У своєму дописі у соціальних мережах після оголошення підозри Євген Черняк дав зрозуміти, що вважає це тиском та спробою віджати бізнес.У коментарях його підтримала велика кількість людей, серед яких, зокрема, бізнесмен Гарік Корогодський.

різне

На захист Черняка можна сказати те, що насправді він навряд чи спеціально виїхав з України напередодні повномасштабного вторгнення. Його родина тривалий час мешкає за кордоном, а дружина на початку лютого 2022 року у соцмережах хизувалась відпочинком в Дубаї. Зараз же, судячи зі свіжих світлин, родина Черняка перебуває в США.

Якщо порівняти інформацію з підозри Черняку від українських правоохоронців з тією, яка є офіційною в реєстрах РФ, то цілком ймовірно, що слідство має рацію. Формальна перереєстрація заводів могла бути зроблена для відводу очей, а насправді продукція "Global spirits" продовжувала поставлятися на полички російських магазинів та поповнювати бюджет країни-терориста.

Автор: Олена Добродій